Politerno > Україна і світ > Таємниця ДСК “ЧМП”. Ч.2. Мінінфраструктури передало ФДМУ “кота у мішку” вартістю 75 тисяч грн

Таємниця ДСК “ЧМП”. Ч.2. Мінінфраструктури передало ФДМУ “кота у мішку” вартістю 75 тисяч грн

  • 23 Червня, 2023
  • 3893 Переглядів
  • 0

Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури не надало у березні цього року Фонду держмайна (ФДМУ) необхідних документів щодо ДСК «Чорноморське морське пароплавство» для складання акту приймання-передачі. Акт було складено виключно на підставі інформації держреєстрів.

Після виходу розслідування Politerno, у якому ми викрили брехню народного депутата від «Слуги народу» Ігоря Василіва щодо призначення колишнього чоловіка його дружини в.о. президента ДСК «Чорноморське морське пароплавство», ФДМУ надав відповідь на наш черговий інформаційний запит стосовно даних керівника держкомпанії.

23 червня 2023 року на адресу Politerno надійшов лист, у якому зазначалося, що згідно наказу Міністерства інфраструктури України від 30.04.2021 № 18/ос призначено виконуючим обов’язки президента Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство» Сметаніна Володимира Володимировича на період до прийняття відповідного рішення Уповноваженим органом управління.

«Актом приймання-передачі щодо передачі єдиного майнового комплексу Державна судноплавна компанія «Чорноморське морське пароплавство» (код згідно з ЄДРПОУ 01125614) із сфери управління Міністерства інфраструктури України до сфери управління Фонду державного майна України від 10.03.2023, особову справу та документи, які підтверджують дату та місце народження, освіту, досвід роботи на керівних посадах та попереднє місце роботи Сметаніна Володимира Володимировича до Фонду не надано», – йшлося у документі.

Через дві години на ту ж адресу видання надійшов інший лист від того ж адресанта, у якому було додано сам «Акт приймання-передачі щодо передачі єдиного майнового комплексу Державна судноплавна компанія «Чорноморське морське пароплавство»» від 10 березня 2023 року.

У документі вказано склад Комісії Фонду держмайна з питань передачі єдиних майнових комплексів підприємств, установ та організацій із сфери управління Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури до сфери управління Фонду на виконання розпорядження Кабміну. Дата утворення комісії – 20 лютого 2023 року.

А далі зазначається, що у відповідь на лист Фонду державного майна України від 24 січня 2023 Міністерством інфраструктури не було надано актуальних на момент передачі матеріалів інвентаризації, переліку майна підприємства з відомостями щодо первісної/залишкової вартості, площ кожного об’єкта, земельних ділянок; правовстановлюючих документів на нерухоме майно та земельні ділянки, фінансову звітність на останню звітну дату тощо.

Як зазначає ФДМУ, згідно з наданим балансом (звітом про фінансовий стан Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство») нa 31.12.2021 р. залишкова вартість основних засобів підприємства становила 74,387 тис. грн. (первісна вартість – 180 553 тис. грн.).

У той же час ФДМУ зазначає: згідно з інформацією, яка міститься в Єдиному реєстрі об’єктів державної власності, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України подавались відомості, що на балансі ДСК «Чорноморська морське пароплавство» обліковується (дата інвентаризації 50.06.2017, 30.06.2016) 93 об’єкти нерухомого державного майна (інформація з пооб’єктним переліком майна за його місцезнаходженням додавалася).

Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України не виконано вимогу Фонду державного майна України, викладену у листі від 24.01 2023 № 10-33-1670 (копія додається), щодо внесення у встановленому законодавством порядку актуальних (оновлених) відомостей про нерухоме майно до Єдиного реєстру об’єктів державної власності за результатами інвентаризації майна Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство», проведеної не пізніше ніж станом на 2022 рік.

В пункті «інші вiдомості» зазначається наступне: враховуючи вимоги пункту 102 Положення про порядок передачі об’єктів права державної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.09.1998 № 1482 (із змінами), у зв’язку з ненаданням Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України повного пакета документів, акт приймання-передачі складено виключно на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктив нерухомого майна щодо суб’єкта, відомостей з Єдиного реєстру об’єктів державної власності без виїзду на підприємство.

Акт приймання-передачі щодо передачі єдиного майнового комплексу Державна судноплавна компанія «Чорноморське морське пароплавство» підписав перший заступник Голови ФДМУ Дмитро Кліменков, а вже 24 березня був звільнений з посади за власним бажанням.

Отже, Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури передало у відання Фонду держмайна державну компанію без необхідних документів, які Фонд вимагав окремим листом.

Залишкова вартість основних засобів ДСК «ЧМП» станом на кінець 2021 року становила 74,387 тис. грн., первісна вартість – 180 553 тис. грн. І у той же час в Єдиному реєстрі об’єктів державної власності, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України подавались відомості, що на балансі ДСК «Чорноморська морське пароплавство» обліковується 93 об’єкти нерухомого державного майна!

Реалізація схеми вражає своєю простотою і, водночас, зухвалістю – ексміністр інфраструктури Владислав Криклій 30 квітня 2021 року призначає в.о. президента ДСК «ЧМП» колишнього чоловіка дружини народного депутата, члена транспортного комітету Ігоря Василіва. А через два тижні йде з посади. Протягом 2021 року компанія здійснює певну діяльність і проводить державні закупівлі дорожчі за власну первісну вартість. Повертає активи.

До речі, за повідомленнями ЗМІ, попередниками Сметаніна був повернутий державний контроль над портом «Лотос» у в’єтнамському Хошиміні. На балансі порту перебуває 60 вантажних автомобілів, 5 кранів, 6 складів площею 6500 кв. м та 300 метрів причальної стінки. Також у попередні роки було повернуто кілька суден. Крім суден та причалу, у пароплавства за кордоном були так звані розрахункові центри, які здійснювали проведення платежів. Такі центри були в Мадриді, Лондоні, Сінгапурі. За нашими даними, тендер на представницькі послуги в Єгипті, про який ми згадували у першому розслідуванні – це теж тема повернення розрахункового центру або представництва компанії.

Коли ж почалася повномасштабна війна в Україні процеси у компанії дещо стихають, але в березні 2023 року ДСК «ЧМП» передають у відання ФДМУ із ціною в 74,387 грн. Компанію явно вирішили запускати на приватизацію.

Заступника голови Фонду, який підписав Акт приймання-передачі, звільняють так само через два тижні після процедури. Що цікаво, під час розмови з редактором Politerno, ексміністр Владислав Криклій взагалі вдавав, що здивований запитаннями щодо ДСК «ЧМП», адже вважав, що ця компанія «існує лише на папері». Мовляв, ми цікавимося безглуздими речами.

Що ж, усе вказує на те, що не такі вони вже й безглузді.


Нагадаємо, службова перевірка щодо начальника одеського військкомату Євгена Борисова, у якого знайшли нерухомість на мільйони в Іспанії, не виявила підстав для відсторонення його з посади.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE