Politerno > Україна і світ > Чиновник НАТО допустив членство України в альянсі після територіальних поступок – в Україні відреагували

Чиновник НАТО допустив членство України в альянсі після територіальних поступок – в Україні відреагували

  • 15 Серпня, 2023
  • 400 Переглядів
  • 0

​​Керівник апарату генсека НАТО Стіан Єнссен. Фото із мережі

Керівник апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнссен заявив, що Україну можуть прийняти до НАТО після того, як вона відмовиться від частини своїх територій. Але таке рішення може прийняти лише Київ.

Слова Єнссена, сказані під час публічної дискусії в норвезькому місті Арендаль, цитує видання VG, повідомляє Європейська правда.

За словами Єнссена, в контексті можливого членства України в Північноатлантичному Альянсі “важливо, аби ми обговорили, як нам це зробити”.

“Гадаю, можливим рішенням для України могла б бути відмова від території й отримання натомість членства в НАТО”, – зауважив він.

Єнссен, однак, наголосив, що саме Україна “повинна вирішувати, коли та на яких умовах хоче вести переговори”.

У відповідь на уточнення VG він зауважив, що дискусії про майбутній статус України в контексті Альянсу після війни вже тривають, і в них зокрема лунають опції з відмовою Києва від частини території.

“Я не кажу, що має бути саме так. Але це може бути ймовірним рішенням”, – додав він. 

У МЗСУ України заявили, що Україна вважає неприйнятними розмови про можливе прийняття її в Північноатлантичний альянс в обмін на відмову від частини українських територій на користь Росії. 

“Розмови про вступ України в НАТО в обмін на відмову від частини українських територій є абсолютно неприйнятними.

Завжди виходили з того, що Альянс, як і Україна, територіями не торгують.

Свідома чи несвідома участь посадовців НАТО у формуванні наративу про можливість відмови України від своїх територій грає на руку Росії. Натомість, в інтересах євроатлантичної безпеки обговорювати шляхи пришвидшення перемоги України та набуття нею повноправного членства в НАТО”, – заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у Facebook.

Ніколенко додав, що українські дипломати налаштовані на подальше плідне співробітництво із Секретаріатом НАТО задля досягненні цих цілей.

Своєю чергою радник глави Офісу президента Михайло Подоляк різко розкритикував заяву представника НАТО, що Альянс може надати Україні членство в обмін на відмову від захоплених Росією територій.

“Розміняти територію на парасольку НАТО? Дивно. Тобто свідомо піти на програш демократії, заохочення глобального злочинця, консервацію російського режиму, знищення міжнародного права й обов’язкове перенесення війни на інші покоління”, – зазначив Подоляк.

На думку Подоляка, якщо російський диктатор Володимир Путін не зазнає нищівної поразки, війна обов’язково повернеться зі збільшеними апетитами Росії.

“Спроби зберегти світовий порядок і встановити “поганий мир” через, скажімо прямо, тріумф Путіна не принесуть світу мир, але принесуть і ганьбу, і війну. Це стосується будь-яких форматів нового “розподілу Європи”, зокрема з парасолькою НАТО. То навіщо тоді пропонувати бажаний для Росії сценарій заморожування замість пришвидшення постачання зброї? Не треба заохочувати вбивць жахливими індульгенціями”, – додав Подоляк.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов не розуміє мети заяви керівника апарату генерального секретаря НАТО Стіана Єнссена про територіальні поступки України заради членства в Альянсі.

"Жодна країна після Другої світової війни не проходила такі випробування. Звичайно, можна давати поради, сьогодні ще один діяч зробив заяву щодо наших земель. Доволі дивну, як на мене. Нам своє робити – виганяти ворога з нашої території. (Маю на увазі) заяву одного з клерків НАТО, який заявив, що нам треба розглядати питання поступу наших територій в обмін на членство в НАТО. Дивний такий вкид. Абсолютно незрозуміло, для чого це зроблено", – зазначив Данілов в ефірі національного.

Слід зазначити, що експосол США в НАТО Іво Даалдер (Ivo Daalder), який нині очолює Чиказьку раду з глобальних справ, переконаний, що Україна може стати членом альянсу навіть із тимчасово окупованими територіями.

Як відомо, минулого року у Стамбулі під час перговорів з представниками РФ делегації України хотіла отримати гарантії безпеки від країн-підписантів, які будуть надійнішими, ніж 5 стаття НАТО. Іншими словами Україна відмовлялася від членства в НАТО. Українська влада планувала підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після референдуму з цього питання. За підсумком переговорів було домовлено, що Росія мала підписатися під гарантіями безпеки для України. Згодом країни, яких згадали члени української делегації відмовилися від участі у такому форматі гарантій безпеки для України.

Подоляк на брифінгу після зустрічі делегацій у Стамбулі 29 березня заявив, що долю окупованих територій сходу України мають вирішувати під час прямих переговорів президенти Зеленський та Путін. Але, по суті, стамбульські домовленості вели до закріплення за Росією окупованих територій, в той час як армія РФ мала вийти з північних областей України.

Нагадаємо, Кабмін призначив Тимура Ткаченка заступником міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE