Politerno > Тернопільщина > Труш утік від підозрюваного: Головко припинив відпустку й зірвав засідання президії облради напередодні сесії

Труш утік від підозрюваного: Головко припинив відпустку й зірвав засідання президії облради напередодні сесії

  • 21 Серпня, 2023
  • 2779 Переглядів
  • 0

Сьогодні, 21 серпня, напередодні сесії було зірвано засідання президії Тернопільської обласної ради через присутність на ньому звинуваченого у корупції Михайла Головка.

1-го липня розпорядженням №246-к/тм Михайло Головко сам себе відправив у відпустку, аби уникнути судового відсторонення від посади. І справді, Вищий антикорупційний суд не зміг відсторонити Михайла Йосифовича від посади голови облради, допоки він перебуває у відпустці. ВАКС виходив з позиції, що Михайло Головко не виконує службових повноважень, а тому не має можливості негативно впливати на хід розслідування.

Минулої п’ятниці, 18-го серпня, перший заступник голови облради Володимир Болєщук все-таки підписав розпорядження про проведення сесії Тернопільської обласної ради на 22-го серпня. Як і багато хто очікував, Михайло Головко відразу ж припинив відпустку і заявився на сьогоднішнє засідання президії Тернопільської обласної ради. Розпорядження про переривання відпустки ще ніхто не бачив, але, судячи з того, що печатку облради Володимир Болєщук вже передав Михайлу Головку, останній вийшов на роботу офіційно.

О 14:00 в приміщенні облради мали зібратися голови або представники фракцій для засідання президії. На зібрання прибув Михайло Головко. За даними наших співрозмовників, депутати були неприємно здивовані таким кроком. Неприємним сюрпризом це стало і для голови ОДА Володимира Труша, адже антикорупційний суд зобов’язав Михайла Головка не комунікувати з ним, як із свідком у справі. Володимир Любомирович запропонував Михайлу Йосифовичу покинути засідання задля виконання рішення суду. Михайло Головко заявив, що достатньо буде, якщо між ними у кріслі сяде Володимир Болєщук, після чого Володимир Труш залишив приміщення. За ним послідували представники фракцій ВО «Батьківщина», «Європейської солідарності», «За майбутнє» та «Довіри». Залишилися лише представники ВО «Свободи» – Михайло Головко, Михайло Тимошик, Олег Сиротюк та Володимир Мисик.

Журналісти Суспільного телефоном запитали голів фракцій у Тернопільськійобласній раді, чи прийдуть їхні представники на сесію 22 серпня та як ставляться до того, що головуватиме Михайло Головко.

Голова фракції “Європейська Солідарність” Степан Барна відповів:

“Я зараз перебуваю на сході, я точно не можу сказати, але позиція фракції “Європейська Солідарність” полягає в тому, що ми за будь-яких обставин прийдемо на сесію обласної ради, якщо депутати є на місці”.

Щодо головування Михайла Головка каже так:

“В нас питання не в Михайлі Головку. В нас питання до всієї коаліції, в якій перебуває “Свобода”, “Слуги народу”, “Довіра”, які взяли персональну відповідальність за те, що відбувається сьогодні в Тернопільській обласній раді. Наголошую, що голову обласної ради обрала ця коаліція, з цих партій. Так само як голова обласної ради вніс прізвища заступників і за них так само голосував. Це їхня відповідальність. Нехай вони несуть відповідальність за те, що відбувається. Мені соромно дивитися на те, що відбувається, перебуваючи на сході держави, де відбувається війна, де хлопці віддають свої життя”.

Голова фракції політичної партії “Слуга народу” в Тернопільській обласній раді Ярослав Захарків каже:

“Наша позиція така, що ми хочемо, щоб всі навчилися жити по закону. Існує такий правовий принцип, як “презумпція невинуватості”, який каже, що людину не можна засуджувати, поки її провину не буде доведено у встановленому законодавством порядку, згідно з вироком суду. Ми за верховенство права, яке панує у Сполучених Штатах і у всіх Європейських країнах. Тому було б дуже добре дочекатися до рішення суду. І тоді вже суд вкаже, чи людина винна, чи невинна, але ми однозначно завтра будемо присутні на сесії й будемо працювати. Це позиція кожного депутата, не тільки “Слуг народу”, що є закон, буде прийняте рішення, чи людина винна, чи невинна. Якщо винна – то все, корупціонери не повинні працювати”.

Також він розповів, що під час засідання президії Тернопільської обласної ради, коли зайшов Михайло Головко – більшість присутніх покинули залу:

"Так, таке було і я вийшов також. Я не бачив, хто лишався в залі".

На цьому засіданні президії обласної ради мали розглядати проведення третього пленарного засідання п‘ятої сесії Тернопільської обласної ради, порядок денний та присвоєння Сергію Королю звання "Почесного громадянина Тернопільської області" (посмертно), йдеться на сайті обласної ради.

Роман Мороз, голова фракції політичної партії "Батьківщина" у Тернопільській обласній раді каже:

"Сесію провести обов’язково треба, бо назбиралось багато господарських питань, які треба вирішити. Щодо головування Михайла Головка – я свою позицію сьогодні висловив на погоджувальній раді, де були всі голови постійних комісій, депутатські фракції, представники від різних партійних структур, я, напевно що, не підтримую, бо це якось неправильно".

Голова фракції ВО "Свобода" в Тернопільській обласній раді Михайло Тимошик телефоном розповів:

"Якщо на завтра скликана сесія – то вона мала б відбутись. Є розпорядження виконувача обов’язків, тобто, ніхто його не скасовував, наскільки я розумію. Тобто, сесія на завтра мала б бути. На котру годину – то я не знаю, ще ніхто не повідомляв".

На запитання, як ставиться до того, що головуватиме на сесії Михайло Головко, відповів:

"Я цього не знаю, це питання голови і апарату обласної ради. Завтра, я так розумію, буде видно зранку".

Представники "Свободи", "Довіри" та "За майбутнє" наразі не відповіли на телефонні дзвінки кореспондентів Суспільного.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE