Politerno > Україна і світ > Реєстр відкриють відразу: Рада схвалила закон про декларування з поправками Зеленського

Реєстр відкриють відразу: Рада схвалила закон про декларування з поправками Зеленського

  • 20 Вересня, 2023
  • 233 Переглядів
  • 0

Народні депутати схвалили виправлений закон про відновлення е-декларування.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк в Telegram.

“Рада схвалила вето президента та виправила закон про відновлення є-декларування.

.. Зміни передбачають відкриття декларацій одразу”, – зазначив нардеп.

“За” віддали 341 голос.

Голосування по фракціях: “Слуга народу” – 214 голосів, “Європейська солідарність” – 22, “Батьківщина” – 13, “Платформа за життя та мир” – 18, “За майбутнє” – 11, “Голос” – 18, “Довіра” –  17, “Відновлення України” – 12, позафракційні – 16.

За новим законом дані про об’єкт декларування, що перебуває у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї, зазначаються в декларації, якщо такий об’єкт перебував у володінні або користуванні станом на останній день звітного періоду (за умови, що право володіння або користування виникло у суб’єкта декларування не менше ніж за 30 календарних днів, що передували останньому дню звітного періоду) або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду.

НАЗК раніше у листі Президента висловила застереження з приводу цієї норми.

«Пропонується змінити підхід до декларування об’єктів, що перебували у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї, зокрема правило «станом на останній день звітного періоду» доповнити умовою «[якщо] право володіння або користування виникло у суб’єкта декларування не менше ніж за 30 календарних днів, що передували останньому дню звітного періоду».

Такі зміни стимулюватимуть суб’єктів декларування приховувати об’єкти, які перебували в користуванні, а отже, породжуватимуть корупційні ризики; не враховують, що декларація може не охоплювати відповідного періоду в 30 днів (стосується декларації «при звільненні»); така зміна підходу після набрання чинності цим Законом, відповідно до якого суб’єкти декларування зобов’язані будуть подати 2 декларації (за 2021 та 2022 роки) до кінця січня 2024 р., а також 1 декларацію (за 2023 рік) до 1 квітня 2024 року, спричинить додаткові складнощі при декларуванні», – зазначили у НАЗК.

За новим законом народні депутати зможуть не декларувати квартири в оренді, витрати на які компенсують з бюджету.

НАЗК не буде перевіряти підстави набуття квартир та авто до призначення на посаду.

Крім того, з закону приберуть норму про обов’язковість повної перевірки декларацій високопоставлених посадовців.

Президент Володимир Зеленський наклав вето на законопроект про електронне декларування, який залишає реєстри закритими на рік. Перед тим петиція з таким проханням до нього набрала рекордну кількість голосів – понад 83 тисячі.

Нагадаємо, парламент зняв підозрюваного в держзраді нардепа Нестора Шуфрича з посади голови комітету з питань свободи слова.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE