Politerno > Україна і світ > США призначили керівника групи з нагляду за допомогою Україні

США призначили керівника групи з нагляду за допомогою Україні

  • 23 Вересня, 2023
  • 365 Переглядів
  • 0

Офіс генерального інспектора Міністерства оборони США оголосив про призначення провідного контролера американської допомоги, яка надходить в Україну – ним став генеральний інспектор відомства Роберт Сторч.

Про це йдеться в повідомленні Офісу генерального інспектора Пентагону, який цитує “Європейська правда”.

Із 18 жовтня Сторч обійматиме посаду провідного генерального інспектора операції “Атлантична рішучість”, оголошеної США у 2014 році для зміцнення альянсу НАТО у зв’язку з військовими діями Росії в Україні.

У межах “Атлантичної рішучості” Конгрес США тільки з лютого 2022 року виділив 113 мільярдів доларів на безпекову, економічну й гуманітарну допомогу Україні та іншим країнам, що постраждали від війни; операції Європейського командування Збройних сил США і пов’язану з ними підтримку американських військових; а також операції інших урядових установ США, залучених до реагування на ситуацію в Україні.

На цій посаді призначений інспектор співпрацюватиме з Державним департаментом і Агентством США з міжнародного розвитку “з метою забезпечення всебічного та ефективного нагляду” за допомогою США у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Роберт Сторч буде перебувати безпосередньо в Україні – що станеться вперше з лютого 2022 року – й керуватиме на місці групою з моніторингу американської допомоги Києву у сфері безпеки.

Створення нової команди відбувається у критичний час для допомоги Україні, коли дедалі більше республіканців почали ставити під сумнів необхідність витрачання мільярдів доларів в Україні і закликають до посилення нагляду за тим, куди іде допомога.

Довідково: Роберт Сторч, генеральний інспектор Міністерства оборони США, виконуватиме функції наглядача за наданими Україні коштами. Американський юрист і урядовець обіймав посаду генерального інспектора Міністерства оборони США під керівництвом Джо Байдена. Раніше він працював генеральним інспектором Агентства національної безпеки. Сторч був й керівником апеляційного відділу та старшого радника з судових процесів, а також координатора боротьби з тероризмом округу Колумбія у відділі громадської доброчесності Департаменту США.

У листопаді 2021 року президент Джо Байден запропонував Сторча на посаду генерального інспектора Міністерства оборони, на яку жодна кандидатура не була затверджена Сенатом з 2016 року. Сторч прийняв цю роль 6 грудня 2022 року.

В Україні Роберт Сторч відмий, адже у 2017 році його кандидатуру висунули представники комітету Верховної Ради із запобігання та протидії корупції. Він претендував на посаду члена комісії зовнішнього контролю з аудиту діяльності НАБУ. Тоді український парламент за нього не проголосував.

Нагадаємо, Білий дім ухвалив рішення надати Україні далекобійні ракети ATACMS ще до візиту президента Володимира Зеленського до США, але вирішив не оголошувати про це публічно.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE