Politerno > Україна і світ > Ізраїль сформував надзвичайний уряд, до якого увійшов лідер опозиції

Ізраїль сформував надзвичайний уряд, до якого увійшов лідер опозиції

  • 12 Жовтня, 2023
  • 490 Переглядів
  • 0

11 жовтня Ізраїль сформував надзвичайний уряд із ключовими членами опозиції, щоб допомогти країні пережити війну з ХАМАС. Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу очолить “воєнний кабінет” разом із Бенні Ганцем і Йоавом Галлантом, що, за словами експертів, підкреслює рівень єдності в Ізраїлі.

Про це повідомляє Bloomberg.

За інформацією агентства, планують створити “кабінет управління воєнними діями”, куди ввійдуть сам Нетаньягу і два міністри оборони — нинішній Йоав Галлант і колишній Бені Ганц, який очолює опозиційну партію. Спостерігачами будуть Рон Дермер, міністр зі стратегічних питань, і Гаді Ейзенкот, колишній начальник штабу Армії оборони Ізраїлю. Місце у військовому кабінеті буде також зарезервовано для Яіра Лапіда, який є главою опозиції і був прем’єр-міністром до кінця минулого року, коли його змінив Нетаньягу.

“У період війни не висуватимуться жодні законопроєкти або урядові рішення, що не стосуються ведення війни. Усі вищі призначення будуть автоматично продовжуватися в період конфлікту”, — уточнили в канцелярії прем’єра.

Незабаром після оголошення про створення надзвичайного уряду, за інформацією агентства, центральний банк заявив, що керуючий Амір Ярон подовжить свій термін, який закінчується в грудні, принаймні до завершення конфлікту.

Водночас Bloomberg підкреслює, що такий склад воєнного кабінету означає: вкрай праві члени коаліції Нетаньягу, зокрема міністр фінансів Бецалель Смотрич і міністр національної безпеки Ітамар Бен Гвір, не братимуть участі в керівництві воєнними операціями Ізраїлю.

Цей крок ізраїльської влади був спричинений руйнівними суботніми атаками ХАМАС, унаслідок яких загинули щонайменше 1200 ізраїльтян, більше ніж 150 осіб було взято в заручники.

За інформацією The Wall Street Journal, раніше Нетаньягу заявляв, що уряд має вирішити п’ять основних питань:

  • перемога над терористами;
  • підготовка наступальної операції в Секторі Газа;
  • збереження спокою на інших фронтах;
  • залучення міжнародної підтримки;
  • об’єднання країни.

Політична ситуація в Ізраїлі

До раптового нападу ХАМАСу в суботу, 7 жовтня, Ізраїль був втягнутий у запеклу битву через плани уряду Нетаньягу щодо реформування судової системи країни. Це спровокувало найбільший протестний рух в історії Ізраїлю.

Однак ситуація в країні визначила заяву правлячої коаліції Ізраїлю, яка 10 жовтня оголосила, що хоче сформувати унікальний надзвичайний уряд. Причому разом з опозицією, включно з колишніми генералами, щоб очолити країну через кабінет воєнного часу. Прем'єр Нетаньягу спочатку хотів, щоб ті, хто має військовий досвід в опозиції, приєдналися до його наявної коаліції.

"Усі глави коаліції, без винятку, підтримали створення національного надзвичайного уряду і уповноважили прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу діяти з метою його створення", — заявила партія прем'єра "Лікуд".

Лідер опозиційної партії Бенні Ганц підкреслив, що кабінет міністрів воєнного часу зосередиться виключно на "проблемах безпеки".

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу запропонував лідерам опозиції Яїру Лапіду та Бенні Ґанцу сформувати надзвичайний уряд на тлі масштабної атаки ХАМАС на країну.

12 жовтня російський диктатор Володимир Путін заявив, що “поселенська політика Ізраїлю” стала однією з причин війни в регіоні, а “палестинська проблема” сприймається як велика несправедливість кожним, хто сповідує іслам.

Нагадаємо, Міністерство оборони України оголосило перелік допомоги, яку країни-партнери вирішили надати Україні  за результатами 16 зустрічі союзників у форматі Рамштайн.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE