Politerno > Україна і світ > Хомутиннік встиг продати свою частку в “Укрнафтобурінні” перед націоналізацією

Хомутиннік встиг продати свою частку в “Укрнафтобурінні” перед націоналізацією

  • 10 Листопада, 2023
  • 885 Переглядів
  • 0

Інвестиційний фонд українського бізнесмена Віталія Хомутинніка Cascade Investment Fund, який володів часткою «Укрнафтобуріння», продав усі акції газовидобувної компанії до її відчудження на користь держави.

«Cascade Investment погодили угоду про вихід із активу наприкінці 2021 року”, – каже фінансовий директор Cascade Investment Констянтин Вʼюшинський.

Cascade Investment вийшов з компанії за суму вдвічі меншу, ніж заходив, але залишився великий апсайд у вигляді нерозподілених дивідендів. Пакет акцій ПрАТ ВК “Укрнафтобуріння” продали українському підприємцю, інформація про якого не розкривається.

У 2016 році Віталій Хомутиннік розповідав виданню НВ, що йому належить 50% кіпрської компанії Deripon Commercial Ltd, яка володіє 44,9% акцій «Укрнафтобуріння».

Решта в Deripon, за словами Віталія Хомутинніка, належала Ігорю Коломойському. Серед інших акціонерів також була британська JKX Ukraine B.V. (Нідерланди), якій належало 10% “Укрнафтобуріння”. Нагадаємо, що свої 20% материнської JKX Oil&Gas Хомутиннік продав ще у 2020 році.

Співвласниками «Укрнафтобуріння» з середини двохтисячних років були Ігор Коломойський, Віталій Хомутиннік та Павло Фукс.

За оцінкою видання Forbes, станом на квітень 2023 року, вартість «Укрнафтобуріння» складала близько $500 млн. Прибуток компанії у 2022 році становив 3,8 млрд грн, оборот – 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, оборот – на чверть.

Фонду Cascade Investment Віталія Хомутинніка досі належить 50% у компанії «Укргаз Інвест», яка працює на умовах договору про спільну діяльність з «Укрнафтобуріння». Друга половина належить колишньому депутату Ігорю Абрамовичу. За 1 півріччя 2023 року «Укргаз Інвест» задекларувала 17,1 млн грн доходу і 4,7 млн грн чистого прибутку, свідчать дані YouСontrol.

Корпоративні права «Укрнафтобуріння» у квітні 2023 року були арештовані та перебували на балансі Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Кабінет Міністрів України Розпорядженням №454-р від 23 травня 2023 р. погодився з пропозицією АРМА та Міністерства оборони щодо передачі даних активів в управління ПАТ «Укрнафта». 29 червня 2023 року Антимонопольний комітет України дозволив передачу корпоративних прав ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» в управління державного ПАТ «Укрнафта». 7 липня 2023 року було підписано акти приймання-передачі прав та активів між АРМА та ПАТ «Укрнафта».

«Укрнафтобуріння» видобуває паливо на багатому Сахалінському родовищі у Харківській області. «Ефективніше за нас ніхто не бурить», – казав ще у 2021 році СЕО компанії Михайло Бакуненко. За результаами 2021 року компанією було видобуто 691,3 млн кубометрів газу. ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» — один з лідерів серед приватних нафтогазовидобувних підприємств України. За обсягами видобутку газу в 2021 році компанія увійшла в ТОП-3 компаній галузі. Більші показники були у «Нафтогазвидобування» Ріната Ахметова. Крім того, «Укрнафтобуріння» входить до переліку найприбутковіших компаній України.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ввечері 9 листопада призначив тимчасового виконувача обов’язків міністра молоді та спорту – ним став заступник відправленого у відставку Вадима Гутцайта Матвій Бідний.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE