Politerno > Україна і світ > “Укрнафтобуріння” зупинило видобуток на Сахалінському родовищі – Кучеренко назвав ситуацію загрозою для енергобезпеки

“Укрнафтобуріння” зупинило видобуток на Сахалінському родовищі – Кучеренко назвав ситуацію загрозою для енергобезпеки

  • 1 Грудня, 2023
  • 584 Переглядів
  • 0

ПрАТ “ВК “Укрнафтобуріння” з 1 грудня зупинило видобуток на одному з найбільших родовищ України – Сахалінському – на виконання рішення суду щодо анулювання спецдозволу компанії на це родовище.

Про це йдеться у відповідному наказі, яке є у розпорядженні ЕП. 

Згідно з наказом, керівникам відповідних департаментів доручено забезпечити зупинку установки попередньої підготовки нафти та газу та виведення з експлуатації свердловин Сахалінського родовища.

За рішенням Шостого апеляційного адмінсуду від 28 листопада управитель “Укрнафтобуріння” компанія “Укрнафта” втратила ліцензію на Сахалінське родовище. 

За зверненням Держгеонадра, суд анулював чинний спеціальний дозвіл на користування надрами (видобування вуглеводнів) Сахалінського нафто-газоконденсатного родовища, власником якого є ПАТ “Укрнафтобуріння”. Рішення щодо анулювання спецдозволу є невідворотнім.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко назвав цю подію екстраординарною і загрозливою для енергобезпеки країни.

“По суті справи призначений АРМА і Кабміном Управитель компанії «Укрнафтобуріння» – компанія Укрнафта прямо зараз зупинила видобуток газу на Сахалінському родовищі. А це майже мільярд кубометрів газу на рік «мінус» з газового балансу України і це відбувається в перший день зими.

Чому саме зараз Шостий Апеляційний суд виніс таке рішення в процесі, який триває з 2009 року і що робила нова юридична команда компанії після «націоналізації» – велике питання!

В цю ситуацію мають негайно втрутитися усі державні інституції і не допустити мільярдних збитків державі!

Всі відповідні звернення та запити будуть спрямовані мною негайно!”, – заявив Кучеренко.

Передане в управління “Укрнафти” ПрАТ “ВК “Укрнафтобуріння” за перше півріччя отримало 700 мільйонів гривень прибутку, повідомлялося, що в другому півріччі він може зрости майже втричі.

За словами першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка, нещодавня націоналізація найбільшої приватної нафтогазової компанії України “Укрнафтобуріння”, яка належала Ігорю Коломойському, Віталію Хомутинніку та Павлу Фуксу, демонструє дедалі більше ознак хаосу та відбувається з грубими порушеннями законодавства.

Інвестиційний фонд українського бізнесмена Віталія Хомутинніка Cascade Investment Fund, який володів часткою «Укрнафтобуріння», продав усі акції газовидобувної компанії до її відчудження на користь держави.

Нагадаємо, співголова депутатської групи “Відновлення України” у парламенті Максим Єфімов вирішив скласти свої повноваження народного депутата.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE