Politerno > Україна і світ > Зеленський або нічого не знає, або навмисно сплутав відповідальність комітетів ВР за скасування “правок Лозового”

Зеленський або нічого не знає, або навмисно сплутав відповідальність комітетів ВР за скасування “правок Лозового”

  • 19 Грудня, 2023
  • 695 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський на підсумковій пресконференції 19 грудня, відповідаючи на запитання ZN.UA, переплутав відповідальність комітетів Верховної Ради щодо скасування так званих «поправок Лозового» до КПК, які дають можливості корупціонерам уникати кримінальної відповідальності. 

Редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова запитала президента наступне:

«На черзі на закриття Вищим антикорупційним судом 1000 справ, які розслідує НАБУ і САП. Усі знали про проблему «поправок Лозового», але ані парламентський комітет на чолі з Сергієм Іонушасом, ані профільні заступники глави Офісу президента [Олег] Татаров та [Андрій] Смирнов, нічого не зробили для того, щоб мотивувати парламентську більшість й дати Вищому антикорупційному суду інструменти для винесення справедливих рішень, а не закриття справ топкорупціонерів автоматично через те, що в Україні діє неякісний КПК на користь корупціонерів».

«Іонушас не є ніяким головою профільного комітету. Антикорупційною політикою займається [Анастасія] Радіна» (голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики – ред.), – почав свою відповідь Зеленський. 

Як відомо, законопроєкти, які мали скасувати «поправки Лозового», були заблоковані саме у Комітеті з питань правоохоронної діяльності, який очолює Сергій Іонушас. Саме у його зоні відповідальності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України. «Поправки Лозового» у КПК не були скасовані, через що, за словами глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка, 1000 справ знаходиться під загрозою закриття.  

«Офіс президента не займається антикорупційними органами. Жоден з тих [названих у запитанні] людей, замів, не займаються антикорупційною політикою. Офіс президента не є суб’єктом законодавчих ініціатив, а лише Президент України. Тому, коли Офіс президента не зробив той чи інший закон, я здивований. Весь лист антикорупційних законів виважений, підтверджений Міжнародним валютним Фондом, Європейським Союзом, Великою Сімкою. Цей лист був наданий президенту України, відповідному профільному комітету і голові нашого уряду. Всі відповідні закони на цей час, які ми повинні були проголосувати, було проголосовано. Ця тема вичерпана», – заявив Зеленський. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський зазначив, що з головнокомандувачем Валерієм Залужним у нього робочі стосунки і він планує “з ним працювати”.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE