Politerno > Україна і світ > Зеленський не став коментувати розгляд урядом постанови-клону скандального закону №5655

Зеленський не став коментувати розгляд урядом постанови-клону скандального закону №5655

  • 20 Грудня, 2023
  • 492 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський фактично відмовився змістовно коментувати інформацію про недавній намір Кабінету міністрів проголосувати за постанову, яка є, по суті, калькою скандального закону №5655 щодо містобудівної реформи.

Відповідне запитання поставила журналістка ZN.UA Інна Ведернікова під час підсумкової пресконференції.

Вона поставила главі держави таке запитання: “Як ви прокоментуєте нещодавній таємний крок уряду, який хотів на засіданні проголосувати за постанову-клон скандального законопроєкту №5655, що був прийнятий на користь забудовників і який лобіює голова партії “Слуга народу” Шуляк і віцепрем’єр-міністр Кубраков?”

Журналістка зауважила, що це питання пов’язане з наданням Україні 50 мільярдів фінансування від Європейського Союзу, оскільки Єврокомісія два рази наполегливо рекомендувала Зеленському не підписувати закон №5655. Президент цього не зробив, але в уряді вирішили піти обхідним шляхом.

У відповідь на це глава держави закликав “не жити балачками” і додав, що до цього питання можна було б повернутися в разі підписання містобудівної реформи. Більше того, за його словами, західні партнери нібито не просили особисто утриматися від затвердження закону №5655.

“Що стосується цього закона про забудовників, тощо, до мене жодного разу особисто ніхто не звертався, щоб я його не підписував. Тому це мій особистий вибір, і є причини. І тому ніхто з Євросоюзу, ніхто зі Сполучених Штатів, з “Великої сімки” жодного разу не піднімав це питання”, — заявив Зеленський.

На цьому коментар закінчився. Президент уникнув прямої відповіді на поставлене йому запитання.

Тиждень тому ZN.UA опублікувало постанову, згадану в запитанні, у якій йдеться, що уряд погоджується з пропозицією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, яке очолює віце-прем'єр міністр Олександр Кубраков, стосовно реалізації експериментальних проектів у сфері містобудівної діяльності. Влада, порушуючи Конституцію і закони, хотіла піти в обхід позиції ЄС. 13 грудня, за даними джерел, Кабмін відклав голосування за постанову, що дублює скандальний законопроект №5655 – через витік інформації. Але влада не відмовилася від ідеї.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на підсумковій пресконференції 19 грудня, відповідаючи на запитання ZN.UA, переплутав відповідальність комітетів Верховної Ради щодо скасування так званих «поправок Лозового» до КПК, які дають можливості корупціонерам уникати кримінальної відповідальності. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE