Politerno > Україна і світ > Пашинського підозрюють у майже мільярдних збитках державі під час націоналізації нафтопродуктів Курченка

Пашинського підозрюють у майже мільярдних збитках державі під час націоналізації нафтопродуктів Курченка

  • 12 Лютого, 2024
  • 504 Переглядів
  • 0

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура спільно з СБУ викрили схему заволодіння нафтопродуктами, через які держава зазнала 967 мільйонів гривень збитків.

Про це повідомляють пресслужби НАБУ та СБУ.

Слідство встановило, що у 2014 році суд наклав арешт на  97 тис. тонн нафтопродуктів, ввезених в Україну з порушенням законодавства. 

“Один з підприємців у сфері нафтового бізнесу, який мав “потрібні” зв’язки в державних та правоохоронних органах, спільно з топпосадовцем Адміністрації Президента України розробили схему заволодіння арештованим майном та створили для цього злочинну організацію”, – зазначають детективи.

За даними правоохоронців, вони домоглися передачі паливо-мастильних матеріалів держпідприємству, на керівні посади в якому призначили підконтрольних осіб. 

Крім цього, топпосадовець забезпечив контроль за базами зберігання нафтопродуктів підрозділами МВС, діями яких на місцях керували члени злочинної організації. 

Згодом держпідприємство під приводом “вимушеності продажу” у повному обсязі реалізувало сировину за заниженими цінами підконтрольній організатору схеми компанії. 

“Частково отримані за це кошти вивели на рахунки інших підконтрольних суб’єктів господарювання, у той час як до державного бюджету не надійшло жодної гривні. Загальна сума збитків, завданих державі у результаті реалізації схеми, становить 967 млн грн”, – додали в НАБУ.

Правоохоронці повідомили про підозру:

  • колишньому в.п. Глави Адміністрації Президента України, народному депутату України, керівнику одного з комітетів Верховної Ради України, співорганізатору ЗО;
  • підприємцю, співорганізатору ЗО;
  • ексдиректору державного підприємства;
  • ексзаступнику директора державного підприємства;
  • менеджеру державного підприємства;
  • керівнику приватного товариства.

За даними джерел ЕП у правоохоронних органах, про підозру, зокрема, повідомили колишньому народному депутату, т.в.о. Глави Адміністрації президента у 2014 році Сергію Пашинському.

У СБУ уточнили, що для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міністерства оборони, держпідприємство здійснило відповідні поставки на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося у повному обсязі. 

"Але МОУ отримало всього 1,6% із т. зв. "нафтопродуктів Курченка". Все решта – це були нафтопродукти закуплені у тієї ж групи компаній, яка, у свою чергу, закуповувала їх у РФ та Білорусі. У цей же час фігуранти реалізували таку ж номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною вдвічі дешевше, ніж на Збройні сили", - додали правоохоронці.

У 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів та коштів, отриманих від їх реалізації. Однак, за даними слідства, весь обсяг нафтопродуктів та всі виручені від їх реалізації кошти на той час вже були привласнені учасниками злочинної організації, а державний бюджет отримав збитки у розмірі щонайменше 967 млн грн.

Нагадаємо, на майно львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, членів його родини, а також двох співучасників шахрайської схеми накладено арешт, а питання про накладення арешту на нерухомість колишньої нареченої Романа Гринкевича Соні Морозюк ще розглядається

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE