Politerno > Україна і світ > Сенат США провів процедурне голосування щодо допомоги Україні – у наступному пакеті можуть бути ракети ATACMS

Сенат США провів процедурне голосування щодо допомоги Україні – у наступному пакеті можуть бути ракети ATACMS

  • 23 Квітня, 2024
  • 214 Переглядів
  • 0

23 квітня Сенат США підтримав скорочення процедури розгляду законопроєкту про фінансування військової та економічної допомоги Україні.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

80 сенаторів підтримали клопотання лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера “про завершення дебатів”, яке дозволяє ухвалити законодавчий пакет із допомогою Україні за скороченою процедурою. Проти проголосували 19.

Перед цим сенатор-республіканець Майк Лі вніс поправку, яка могла б затягнути розгляд законопроєкту, але її відхилили простою більшістю. 

Після нинішнього процедурного рішення сенатори матимуть 30 годин (але не більше години на кожного) для обговорення законопроєкту, після чого буде проведене остаточне голосування. Там для ухвалення рішення достатньо простої більшості голосів.

Посол України у США Оксана Маркарова нагадувала, що в лютому під час попереднього голосування в Сенаті за допомогу Україні виступи сенаторів тривали всю ніч, тож “тривалість цієї частини процедури буде залежати від того, як багато сенаторів виявлять бажання виступити і скільки часу виступатимуть”. Також вона не виключила, що перший пакет американських озброєнь за новим законом може надійти в Україну вже у квітні.

Телеканал CNN із посиланням на джерела проінформував, що у наступному пакеті американської військової допомоги Україні вартістю, ймовірно, 1 мільярд доларів можуть бути далекобійні ракети ATACMS.

Новий пакет, як ідеться в матеріалі, буде наданий за механізмом PDA – тобто зброя Україні постачатиметься із запасів американської армії, що є найшвидшим із доступних шляхів.

"Під час брифінгів у Конгресі протягом останніх тижнів представники адміністрації зазначили, що США, ймовірно, вперше надішлють Україні ATACMS великої дальності як частину нового пакета допомоги", – пише CNN.

Представник Білого дому відмовився коментувати зміст пакета CNN, але сказав, що США "готові швидко надіслати військову допомогу Україні для задоволення її нагальних потреб у сфері бойових дій та протиповітряної оборони, щойно законопроєкт пройде Сенат і буде підписаний".

Як відомо, 20 квітня Палата представників США проголосувала за законопроєкт про іноземну допомогу для України. Рішення США про допомогу Україні та конфіскацію активів викликало у спікерів Кремля істерику.

23 квітня британський прем’єр Ріші Сунак оголосив, що у новому пакеті допомоги Сполученого Королівства для України будуть мільйони набоїв, сотні одиниць техніки та далекобійні ракети Storm Shadow.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE