Politerno > Україна і світ > Чоловіки 18-60 років не зможуть отримати українські паспорти за кордоном – постанова КМУ 

Чоловіки 18-60 років не зможуть отримати українські паспорти за кордоном – постанова КМУ 

  • 24 Квітня, 2024
  • 276 Переглядів
  • 0

Кабмін заборонив видавати паспорт громадянина України чи закордонний паспорт українським чоловікам за кордоном віком від 18 до 60 років. Тепер ці документи вони зможуть отримати лише у територіальному органі чи територіальному підрозділі міграційної служби.

Про це йдеться у постанові Кабміну.

“Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС.

Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється“, – йдеться у документі.

Проте ці вимоги не стосуються українських чоловіків (18-60 рр.), які мають право на перетин кордону під час воєнного стану.

В МЗС України зазначили, що підприємство ДП “Документ”, яке виготовляє документи для українців, “не входить до сфери управління МЗС”.

У відомстві наголосили, що постанова Кабміну стосується змін видачі паспортів, які оформлюються ДМС України за заявами, отриманими ДП “Документ”: “ДП “Документ” не є частиною системи МЗС, дипломатичної чи консульської служби. Це окреме державне підприємство, що входить до сфери управління Державної міграційної служби України”.

Водночас порядок роботи консульської служби МЗС України залишиться без змін.

Зокрема, консульські послуги надаються громадянам України в посольствах, генеральних консульствах і консульствах України.


Редакція Politerno нагадує зміст 25 статті Конституції України:

Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство.

Громадянин України не може бути вигнаний за межі України або виданий іншій державі.

Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами.


Як відомо, 11 квітня Рада ухвалила у другому читанні закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, він вже підписаний президентом та опублікований. 

23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном. 

Міністерство закордонних справ також пояснило, що призупинення надання послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах є тимчасовим кроком та пов’язане з ухваленням Верховною радою нового закону про мобілізацію.

Нагадаємо, Міністерство оборони США 24 квітня оголосило про виділення пакета військової допомоги Україні загальною вартістю 1 мільярд доларів – першого відтоді, як Конгрес ухвалив додаткове фінансування для допомоги іноземним союзникам. Далекобійні ракети ATACMS входять до складу цього нового пакета військової допомоги США.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE