Politerno > Статті > Україна і світ > Руді Джуліані: “Коломойський сам собі ворог”

Руді Джуліані: “Коломойський сам собі ворог”

  • 24 Травня, 2019
  • 3433 Переглядів
  • Comments Off

Ім’я 74-річного колишнього мера Нью-Йорка Рудольфа Джуліані в Україні на слуху після того, як він скасував поїздку до Києва, де планував зустрітися з Володимиром Зеленським ще до його інавгурації.

Пояснив це наявністю “ворогів Трампа і США” в оточенні новообраного президента, а пізніше назвав ім’я одного з тих, кого він таким вважає – нардепа Сергія Лещенка. Перед президентськими виборами 2016 року у США він злив “чорну бухгалтерію” Партії регіонів з платежами Полу Манафорту, політтехнолога Трампа і Януковича. Після чого Манафорт потрапив під розслідування спецпрокурора Мюллера про ймовірні російські зв’язки Трампа і людей з його оточення і отримав сім років в’язниці за приховування отриманих в Україні доходів.

Але коли розслідування Мюллера не довело змови Трампа з Кремлем, Білий дім перейшов в контратаку – і тепер уже у втручанні в вибори на боці опонентів-демократів підозрюють українську владу.

Три роки тому президент Порошенко відкрито підтримував опонентку Трампа від демократів Хілларі Клінтон і, як стверджує колишній генпрокурор Віктор Шокін, зняв його за вказівкою тодішнього віце-президента Джо Байдена нібито через розслідування справи по газовій компанії “Бурісма”, де його син Хантер Байден посідав у раді директорів на зарплату в 50 тисяч доларів на місяць. В роботі на штаб Клінтон звинувачують і Артема Ситника, главу НАБУ, на якого Генпрокуратура завела справу за втручання в американські вибори.

“Український слід”, на думку частини експертів, повинен зіграти велику роль на майбутніх в наступному році виборах президента США, підкосити шанси демократів на реванш і допомогти Трампу перемогти.

Як пише Independent, Зеленський незабаром виявить, що можливі зв’язки з Україною будуть однією з головних тем дебатів майбутніх вельми важливих виборів.

Про все це і не тільки журналісти “Страни” поговорили в Парижі з Джуліані, але почали розмову з останніх подій – як раз під час інтерв’ю прийшла новина про призначення главою АП Андрія Богдана, який був також адвокатом у Ігоря Коломойського.

Ця новина шокувала Джуліані.

Якраз днями в своєму “Твіттері” юрист Трампа закликав Зеленського заарештувати Коломойського, за його словами, за погрози його клієнтам, американо-українським бізнесменам Льву Парнасу і Ігорю Фруману. Олігарх в першому інтерв’ю після повернення назвав їх “аферистами” і пообіцяв “вивести на світло цих субчиков”. За версією оточення Джуліані, його зустріч із Зеленським зірвалася не тільки через Лещенка, а й з-за зусиль Коломойського, і одна з причин – справа, яку проти нього розслідує ФБР в США.

– Я б не радив президенту Зеленському оточувати себе людьми, пов’язаними з кримінальним олігархом. Він, навпаки, повинен зосередитися на боротьбі з корупцією, тому його й обрали українці, – так відреагував на призначення Богдана адвокат Трампа, покурюючи кубинську сигару на терасі паризького готелю в районі Єлисейських полів.

По ходу інтерв’ю він періодично перевіряє соцмережі і щось пише в своєму “Твіттері”.

Руді Джуліані, великий фан бейсболу, пишається усипаним діамантами золотим перснем з абревіатурою міста, який він отримав від місцевої бейсбольної команди в 1996 році, коли служив мером Нью-Йорка. Фото: “Страна”  


Чому ви назвали Коломойського “супернебезпечним” і порадили Зеленському припинити з ним зв’язки?

– Особисто ми не знайомі, але те, що я читав про нього в пресі і чув від людей, яким довіряю, дуже мене турбує. Зокрема, те, що, наскільки я знаю, він володіє певним ступенем впливу в Україні. Тому що я не думаю, що у нього благі наміри. І потім – його ж звинувачують в тому, що він разом зі своїм партнером Боголюбовим забрав багато грошей з ПриватБанку, здається, 5 млрд доларів. Те, чи притягнуть його до відповідальності, буде тестом для нового президента. Тестом на те, чи дійсно Коломойський його контролює.

– Коломойського ви теж вважаєте ворогом Трампа, як і Лещенка?

– Я не знаю. Але більше виглядає так, що Коломойський сам собі ворог – через свої дії і висловлювання. Але крім Лещенка у Трампа в Україні є ще вороги. Назвати їх поки не можу, це конфіденційна інформація. Лещенка я назвав тому, що він сам вивів своє ім’я в публічну площину, а також тому, що є рішення українського суду, який визнав незаконними дії Лещенка щодо інформації про Манафорта (це рішення зараз оскаржується в Апеляційному суді і ще не вступило в законну силу. – прим. ред.).

– Ваші клієнти Лев Парнас і Ігор Фруман подали заяву на Коломойського, звинувативши в підготовці замаху на їхнє життя. Ви вважаєте, що справа настільки серйозна?

– Є твердження, що Коломойський здійснював насильство раніше. І це не просто звичайна людина, а людина з великим впливом і великими грошима. Тому я і кажу, що він небезпечний. Після його погроз моїм клієнтам довелося терміново виїхати з України, перервавши свої справи. Це американські громадяни, бізнесмени. Мені невідомі мотиви, чому він у першому ж інтерв’ю після повернення в Україну з довгого вигнання почав їх очорняти. Я поняття не маю, чому він такий злий. Але він повинен відповісти за свої слова.

– Сам Коломойський називає Парнаса і Фрумана “аферистами”, які нібито діють в Україні від вашого імені без вашого відома, намагаючись вирішити свої питання в Генпрокуратурі. Що ви на це скажете?

– Це не правда. Коломойський порочить моїх клієнтів, знову ж мені неясна його мотивація. І за цей наклеп він повинен відповісти за законом. Подивимося, чи буде порушено проти нього справу.

– А що якщо не буде? Це якось вплине на відносини США і України?

– Я – приватна особа і не представляю державницьку позицію США. Але можу вас запевнити, що США будуть підтримувати Україну, це наш курс.

– Кажуть, що Парнас і Фруман організували вам зустріч з генпрокурором Луценком в США, на якій він злив інформацію по втручанню України в американські вибори і яка допомогла розкрутити “Украінагейт”.

– Ми справді зустрічалися в Америці з Луценком, двічі, але зустріч організували інші люди. Він також робив публічні заяви в американських ЗМІ. І крім Луценка є інші свідки.

– Лещенко в інтерв’ю “Страні” сказав, що ви стали жертвою дезінформації Луценка і що він в обмін на допомогу в розкрутці “Украінагейта” поставив вам умову – натиснути на нову українську владу, щоб залишитися на своїй посаді. Чи намагався він укласти з вами такі домовленості?

– Як взагалі можна уявити, що я можу якось впливати на українську владу? США не втручаються у внутрішні справи іноземних держав.

– А ось в Штатах дехто звинувачують вас саме в спробі втрутитися в розслідування в Україні, щоб допомогти Трампу виграти вибори-2020.

– Це все наклепи опонентів з Демократичної партії. Я не займаюся виборчою компанією Трампа, тим більше за 17 місяців до виборів.

– Є думка, що головною метою вашої поїздки до Києва, що зірвалась, був намір переконати Зеленського допомогти Трампу в пошуку доказів “українських гріхів” Байдена, якого йому пророкують в головні противники на наступних виборах.

– Це не так, справа Байдена не в моїй компетенції, цим нехай займається прокуратура США. Тим більше є аналогічна історія по фінансових зв’язках сім’ї Байдена з Китаєм, де фірма його сина Хантера уклала угоду з місцевим банком про мільярдні капіталовкладення. І там теж багато питань.

Мене не цікавить ні справа Байдена, ні Коломойський. Як особистий адвокат Трампа і я зацікавлений в просуванні розслідування справи про втручання української влади у американські вибори. І цьому є дуже потужні докази. Суд довів, що Лещенко був замішаний в розповсюдженні інформації для шкоди Трампа і допомоги Клінтон. Крім того, як я читав в пресі, Лещенка підозрюють в отриманні хабара від російського олігарха за виступи проти Манафорта і Трампа. І я впевнений, що є й інші факти у справі про втручання України, і все це повинно бути розслідувано.

Трампа звинувачували у змові з Росією, але розслідування Мюллера за два роки не знайшли не єдиного доказу цьому. Значить хтось це все придумав і закрутив. Ми думаємо, що в Україні знають відповіді на деякі питання, пов’язані з цим. Це дуже серйозна річ – спроба змістити президента Сполучених Штатів через сфабриковану проти нього справу. Нам потрібно знати, хто з американців був у цьому замішаний. І Україна, як друг США, повинна нам допомогти в цьому розібратися, а не видавати заяви, які я чув в тому числі і від новообраного президента, що розслідування має бути закрите. Це було б великим кроком назад у відносинах України і США. Тому я хотів приїхати в Київ і сказати їм (команді Зе. – прим. ред.), наскільки важливо це розслідування. І його проведення – в інтересах як України, так і США. Але я скасував поїздку, тому що, по-перше, не хотів мати справу з ворогами Трампа, а по-друге, боявся, що про нас потім скажуть те, чого ми не говорили. Тому що пішли репортажі, що ми їдемо, щоб просувати справу проти Джо Байдена. А це не так.

– Чи будуть викликати для надання свідчень Лещенка та Ситника або висувати їм офіційні звинувачення у США?

– Знову ж таки це питання не в моїй компетенції, це вирішує генпрокурор США Вільям Барр. Але можу сказати, що дуже важко вести розслідування проти представників України в США, так само як і в Україні було б важко розслідувати справи проти американців. Тому українська влада повинна провести чесне і прозоре розслідування, чи порушували вони українські закони. І тоді США зможе розслідувати, чи було порушення американського законодавства.

– Порошенко також може бути залучений до справи про втручання в американські вибори за відкриту підтримку штабу Клінтон і, можливо, за причетність до зливу проти Манафорта і допомогу Байдену через зняття генпрокурора? Чи будуть його допитувати в США?

– Порошенко дійсно відкрито підтримував Клінтон, однак мені не відомо, чи втручався він в американські вибори. Але я знаю, що Порошенка звинувачують в корупції. Не знаю, чи буде проти нього розслідування в США, але так виглядає, що йому загрожує справа в Україні. В цілому ж моя місія – просувати демократичні реформи в Україні, підтримувати справжніх реформаторів, молодих людей, які здатні мислити і працювати по-сучасному.

– Чи не маєте ви на увазі Назара Холодницького, главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, з яким ви зустрічалися в будинку французького Сенату перед нашим інтерв’ю?

– Так, Холодницький – один з них. Схоже, він добре розбирається в тому, що відбувається в країні. Ми домовилися разом боротися з корупцією в Україні.

– Яка доля антикорупційних органів, створених за допомогою США? Адже ними займалася колишня посол Марі Йованович, яку достроково відкликали.

– Очевидно, що вони повинні бути реформовані. Є питання по НАБУ. Мені розповіли, що там справами керувало посольство США, а не уряд України, як повинно бути. І це неправильно. Наше посольство не повинно втручатися в справи організацій в інших країнах. Ми можемо коментувати їхню роботу, але не керувати ними. Крім того, глава НАБУ Ситник опонував Трампу, працював на компанію Клінтон і був дуже близький до американського посольства.

Що стосується Йованович, то вона діяла проти Трампа, гальмувала розслідування справи про втручання Києва в американські вибори і закликала генпрокурора не чіпати Лещенка, Ситника і НГО, які спонсорує Джордж Сорос. Вона ходила і переконувала вже колишню українську владу, що Трамп повинен бути зміщений, агітувала за імпічмент. Йованович діяла дуже неналежно. Така поведінка неприпустима для американського посла.

– Кого розглядають кандидатами в наступники Йованович?

– Призначення нового посла – довгий процес. Поки президент вибирає з кількох претендентів, назвати яких я не можу. Після чого кандидата чекає довга перевірка, а потім його ще повинен затвердити Сенат. Але це буде людина, яка підтримує політику Трампа.

– Як у Вашингтоні поставилися до обрання президентом Зеленського?

– У США багато хто називає його “українським Трампом”. Адже він теж людина не з системи, мало хто очікував, що він переможе. Його виграш говорить про те, що українці прагнуть змін, вони втомилися від корупції і хочуть реформ. Схожа ситуація була в Бразилії пару місяців назад, хоча це дуже різні країни (на початку року там вибрали президентом вкрай правого політика Жаіра Болсонару, якого називають “тропічним Трампом”.  прим. ред.). Є таке відчуття, що в багатьох країнах люди незадоволені політичною системою, і вони вибирають позасистемних людей. Більше 70 відсотків голосів у пана Зеленського – це вражаючий результат, ніхто стільки не бере. Тепер все залежить від того, чи виправдає він довіру українців, чи поборе корупцію і чи реформує політику, яка турбувала народ України.

– Ви позитивно відзиваєтеся про Зеленського, але незадоволені його оточенням. І поїздку в Україну скасували.

– Я   обов’язково приїду в Україну – у мене там є друзі, я був там не раз, у мене є люди, яких я знаю, кожен день я спілкуюся з ними, і ми зміцнюємо наші контакти. США повинні знати правду про ситуацію в Україні, нам потрібно створити реалістичну політику – політику реальних і швидких змін.

Читайте також: Навіщо ГПУ оголосила нову “підозру” Злочевському і чи зіллє Луценко компромат на Порошенка

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE