Politerno > Україна і світ > Українська земля не дає спокою президенту і його депутатам у ВР

Українська земля не дає спокою президенту і його депутатам у ВР

  • 17 Лютого, 2017
  • 1906 Переглядів
  • 0

Звернення до Конституційного Суду щодо скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення направлено за підписом 55 народних депутатів.

Про це повідомляє “Іnterfax-Україна”.

“Конституційний Суд може зняти мораторій, і ми отримаємо найбільш економічно вільний ринок серед усіх можливих варіантів. Це може статися за півроку, згідно з регламентом Конституційного Суду”, – сказав ініціатор звернення народний депутат Олексій Мушак з фракції “Блок Петра Порошенка” на прес-конференції в Києві в п’ятницю.

За його словами, депутатське звернення направлено до Конституційного Суду 16 лютого.

О.Мушак додав, що в перший місяць після звернення, КС має вирішити питання щодо відкриття судового провадження, наступні два місяці обирають доповідача в суді, три місяці розглядають справу.

“На осінь можемо вийти із земельним ринком без будь-яких обмежень”, – резюмував О.Мушак.

Видання пояснює, що О.Мушак раніше зареєстрував у ВР законопроект №5535 “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”. Проектом закону пропонується поетапне відкриття ринку землі та скасування мораторію з 1 липня 2017 року. При цьому передбачаються заходи обережності та граничні обмеження щодо мінімального рівня ціни та максимальної кількості гектарів у власності фізичних та юридичних осіб. Іноземці та особи без громадянства до 2030 року не зможуть купувати українську землю сільськогосподарського призначення.

В той же час фракція «Батьківщина» вимагає від Президента та його фракції в парламенті негайно відкликати законопроект № 5535, яким попри мораторій на продаж сільськогосподарської землі передбачається її продаж вже в 2017 році. Про це заявляла лідер фракції Юлія Тимошенко під час прес-конференції у грудні 2016 року.

Тоді Тимошенко нагадала, що на десятитисячному аграрному форумі, проведеного за ініціативою «Батьківщини», було ухвалено рішення про недопустимість розпродажу землі сільськогосподарського призначення, після чого спільно з аграріями та фермерами фракція добилася ухвалення Закону про продовження мораторію до 1 січня 2018 року.

За словами Тимошенко, попри це, депутати від фракції БПП внесли до парламенту законопроект № 5535, згідно з яким землю сільгосппризначення хочуть зробити товаром вже в 2017 році.

Ці депутати представляють не тільки президента, а й великі аграрні мафіозні утворення, які мають сьогодні у своєму розпорядження сотні тисяч сільськогосподарської землі, заявила Голова партії.

«Не зважаючи на прийняття закону про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі, Президент хоче вже в 2017 році започаткувати розпродаж сільськогосподарської землі. Це не просто подвійні стандарти, це реальне розграбування України, залишків того, що у нас залишилось», – пояснила вона.

«Президент, прем’єр-міністр і Верховна Рада розуміють, що вони доживають свій час при владі. Тому вони поспішають, хочуть зробити те, що не змогли зробити їхні корумповані попередники – розграбувати українську сільськогосподарську землю», – наголосила Юлія Тимошенко.

Згідно з меморандумом про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом за програмою розширеного фінансування, Кабінет Міністрів спочатку очікував ухвалення законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення до кінця грудня 2016 року. Замість цього ВР наприкінці жовтня 2016 року продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, запроваджений у 2002 році, до 2018 року.

Цим рішенням парламент доручив своїм комітетам і профільному міністерству протягом півроку напрацювати необхідні законопроекти.

Міністр фінансів Олександр Данилюк чекає на підготовку законодавчої бази для здійснення земельної реформи до кінця травня 2017 року, повідомля “Інтерфакс-Україна”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE