Politerno > Україна і світ > Радникові Саакашвілі оголосили підозру у заволодінні держкоштами в особливо великому розмірі

Радникові Саакашвілі оголосили підозру у заволодінні держкоштами в особливо великому розмірі

  • 10 Березня, 2017
  • 1616 Переглядів
  • 0

ГПУ просить суд заарештувати Теймураза Нішніанідзе, колишнього генерального консула Грузії в Одесі та радника екс-голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі, повідомив “Gordonua.com“.

Департамент із розслідування особливо важливих справ в економіці Генеральної прокуратури України повідомив про підозру колишньому генеральному консулові Грузії в Одесі, колишньому позаштатному радникові голови Одеської обласної державної адміністрації Теймуразу Нішніанідзе.

Як повідомила у Facebook прес-секретарка генпрокурора Лариса Сарган, дипломатові інкримінують заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах і відмивання доходів.

За її даними, досудове розслідування встановило, що Нішніанідзе, за попередньою змовою з іншими співробітниками консульства, з червня 2012-го по листопад 2013 року надав до податкових органів України документи на відшкодування понад 17 млн грн податку на додану вартість (ПДВ) за товар, нібито придбаний у фірмових магазинах Louis Vuitton, Gucci, Dsquared2, Helen-Marlen та інших.

“Таким чином, сумарна ціна “придбаного” співробітниками консульства брендового одягу та інших товарів повинна становити понад 100 млн грн, або понад $12 млн за тодішнім курсом. Безпосередньо собі Нішніанідзе заявив й отримав до відшкодування ПДВ у сумі понад 4 млн грн.

Зазначені кошти були відшкодовувані на його особистий рахунок і потім були зняті ним готівкою в банківських терміналах Одеси та Києва для особистих цілей”, – розповіла Сарган.

Водночас, як уважають у прокуратурі, частину ПДВ у сумі майже 1 млн грн Нішніанідзе відшкодував за здійснення покупок у періоди, коли він не перебував на території України і фізично купувати товари не міг.

Окрім того, частину покупок у ці періоди він нібито зробив у ТОВ “Майстер Компані”, ТОВ “Еверест 1” і ТОВ “ФФ Україна”, які на той час господарську діяльність не здійснювали, сказано в повідомленні.

Суд вирішує питання про обрання колишньому генконсулу Грузії в Одесі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в сумі, визначеній законом, додала Сарган.
26 травня 2016 року Генеральна прокуратура та Служба безпеки України провели обшук у кабінеті та будинку Нішніанідзе в Одесі.

Тодішній одеський губернатор Михайло Саакашвілі розкритикував обшуки у свого радника та заявив, що таким чином влада “зводить політичні рахунки”. Сам Нішніанідзе звинувачення заперечував.

У свою чергу генпрокурор Юрій Луценко заявив, що обшуки проводили законно та політичної складової у них не було. У ГПУ також повідомили, що внаслідок обшуків було вилучено чорнову документацію щодо незаконних фінансових оборудок.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE