Politerno > Україна і світ > Роз’яснення Чалого, який обсяг військової допомоги Україна тепер буде отримувати від США

Роз’яснення Чалого, який обсяг військової допомоги Україна тепер буде отримувати від США

  • 12 Березня, 2017
  • 1449 Переглядів
  • 0

$ 150 млн є лише частиною від $ 350 млн, передбачених для України бюджетом США на 2017 рік.

Про це в Facebook написав посол України в США Валерій Чалий.

“Бачу, що є потреба роз’яснити про 150 млн. дол, що розглядаються США для допомоги Україні в сфері безпеки і оборони. Так зрада чи перемога?
8 березня ц.р. Палата представників Конгресу США схвалила проект Закону про асигнування на потреби Пентагону на 2017 рік. Згідно з документом на допомогу Україні у сфері безпеки і оборони виділяється 150 млн. дол. у рамках американського бюджетного 2017 року.

Даний бюджетний рік завершується 30 вересня ц.р., а зазначені кошти стануть наявними після набуття згаданим законом чинності. Для цього він має бути ухвалений також Сенатом та підписаний Президентом США. Тобто, кошти, що виділяються для України, розраховані на використання упродовж не року, а, фактично, шести місяців. І це вже абсолютно КОНКРЕТНІ кошти під абсолютно РЕАЛЬНІ контракти.

Їх передбачається спрямувати на фінансування проектів американської допомоги ЗС України, зокрема, таких, як підготовка військовослужбовців, надання військової техніки та спорядження, постачання летальної зброї оборонного характеру (в разі відповідного рішення), тощо. Перелік видів допомоги включає також розвідувальну підтримку збройних та безпекових сил нашої держави.

150 млн. дол. США є лише ЧАСТИНОЮ коштів від загальної суми 350 млн. дол. США, санкціонованої на потреби національної оборони України відповідно до чинного Закону про бюджет США на 2017 рік. Фактичний розподіл зазначених 350 млн.дол. буде тривати і після першого жовтня 2017 року.

Але правда і в тому, що це не відбудеться автоматично. Українська сторона продовжує працювати з партнерами у Адміністрації та Конгресі США з метою максимального використання потенціалу фінансової допомоги Сполучених Штатів у безпековій сфері.

Варто зауважити, що безпекова допомога США для України складається не лише з бюджету Пентагону, а також включає асигнування, що виділяються на зазначені цілі у рамках бюджету Державного департаменту США, який на даний час ще не ухвалений.
Тобто, говорити про отаточні обсяги американської безпекової допомоги для України можливо буде лише після завершення бюджетного процесу.
Окрім виділення коштів на безпекову підтримку України, законопроект передбачає також повну заборону на здійснення Пентагоном будь-яких контактів з російським АТ “Рособоронекспорт”, доки Російська Федерація не виконає низку умов, серед яких виведення російських збройних сил з території АР Крим та припинення дій, спрямованих на перешкоджання контролю Уряду України за територіями на сході країни.
Так що це – однозначно перемога! Більше 4 000 000 000 гривень, наданих на безповоротній основі, використання яких суворо контролюється, фактично без корупційних ризиків – без сумніву, посилять обороноздатність України.

А от чи буде і надалі не зменшуватися допомога Україні в сфері безпеки і оборони залежить від національної стратегії безпеки США, розвитку ситуації з агресією Росії, дипломатичних зусиль України і створення відповідних умов для ефективного використання цієї допомоги, яка надається стратегічним партнером України – США.”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE