Politerno > Україна і світ > Кучеренко про збільшення НКРЕ ціни на електроенергію – мерзенна і брехлива позиція

Кучеренко про збільшення НКРЕ ціни на електроенергію – мерзенна і брехлива позиція

  • 18 Березня, 2017
  • 1560 Переглядів
  • 0

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, планує з 1 квітня 2017 року збільшити оптову ринкову ціну на електроенергію на 1% замість раніше затвердженого зниження на 5,8%.

Про це йдеться в матеріалах комісії до засідання 23 березня.

Згідно з матеріалами, ОРЦ на II-IV квартали планується затвердити в розмірі 1354,98 грн/МВт-год (без ПДВ).

В свою чергу, глава НКРЕ Дмитро Вовк на своїй сторінці в Facebook пояснив, що необхідність збільшення ОРЦ пов’язана з потребою забезпечити стабільну роботу енергосистеми країни і що енергетичне вугілля купуватимуть за кордоном.

“Безперечним на сьогодні є дефіцит вугілля (як і природного газу) та необхідність його придбання за кордоном за ціною до 100 доларів за тонну”, – написав він.

У проекті рішення комісії зазначається, що прогнозний баланс електроенергії на 2017 рік, затверджений 3 березня, передбачає споживання ТЕС і ТЕЦ країни 26,541 млн тонн вугілля.
Його імпорт цього року очікується в обсязі 5,6 млн тонн, зокрема у II-IV кварталах – 5,302 млн тонн. ОРЦ впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів.

Раніше НКРЕ оприлюднила проект рішення про збільшення тарифів на відпуск тепла та електроенергії для теплоелектроцентралей, згідно з яким зростання ціни вугілля в їх тарифах зросте на 26,2-26,5%.

В свою чергу, екс-міністр ЖКГ в другому уряді Юлії Тимошенко назавав “мерзенною і брехливою позицією” намагання обгрунтувати скасування анонсованого зниження ціни на електроенергію на оптовому ринку і для споживача “вищою посадовою особою в енергетиці України, заведеною на цю посаду президентом з належного йому “Рошену”” .

На думку Кучеренка глава НКРЕКУ Дмитро Вовк був зобов’язаний контролювати диверсифікацію поставок вугілля, закладену формулою “Роттердам” в тарифі і вже оплачену споживачами.

“Він перший повинен понести покарання!” – пише екс-міністр.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою “вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE