Politerno > Україна і світ > Екс-депутата Молдови затримали за шпигунство на користь Росії, – ЗМІ

Екс-депутата Молдови затримали за шпигунство на користь Росії, – ЗМІ

  • 20 Березня, 2017
  • 1309 Переглядів
  • 0

 

Екс-депутат Молдови Юріу Болбочану затриманий правоохоронними органами країни за шпигунство на користь Росії.

Затримання сталося 17 березня – в цей день у депутата пройшли обшуки. З постанови прокуратури випливає, що колишній член Демпартії, який раніше проходив у гучній справі про підкуп депутатів, тепер фігурує в кримінальній справі про шпигунство і зраду батьківщині, – повідомляє News Maker.

Про затримання Юрія Болбочану виданню розповіли два інформованих джерела. За словами одного з них, колишній парламентарій затриманий після обшуків, які силовики проводили у нього вдома 17 березня. Який процесуальний статус у затриманого – підозрюваний він або обвинувачений – співрозмовники сказати не змогли.

У постанові прокуратури про проведення обшуку (датована 25 лютого) зазначено, що кримінальне переслідування почато влітку минулого року у відповідність до ст. 337 «Зрада Батьківщині» і ст. 338 «Шпигунство» КК Молдови. Справу веде прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю і особливих справ.

З постанови ясно, що мова йде про зв’язок Болбочану з помічником військового аташе посольства Росії в Молдові Олександром Грудиним.

У постанові зазначається, що під час своїх зустрічей Грудина і Болбочану робили «суворі заходи по конспірації». «Беручи до уваги події в Україні, не виключається можливу участь офіцерів російських спецслужб в організації або підтримки подій, спрямованих на дестабілізацію соціально-політичної ситуації в країні», – наголошується в документі прокуратури.

Читайте также: Росія збирається перекинути в Чорне море три субмарини з крилатими ракетами
У документі сказано, що СІБ Молдови також встановив, що Болбочану підтримує зв’язки з людьми, зацікавленими в отриманні інформації державної важливості, в тому числі з метою «дестабілізації соціально-політичної ситуації в країні».

Проведення обшуків вдома у екс-депутата в постанові обґрунтовується необхідністю вилучення інформації, яка стосується засобів комунікації між цими людьми, мобільних телефонів, засобів фінансування та іншої інформації, яка може бути корисна для кримінального переслідування.

Ім’я екс-депутата парламенту Юрія Болбочану фігурувало в справі про підкуп молдавських парламентаріїв від партій правлячої коаліції в 2014 році. Наццентр по боротьбі з корупцією (НЦБК) і Антикорупційна прокуратура Молдови тоді повідомили про затримання на гарячому двох осіб, підозрюваних у спробі підкупу депутатів Коаліції проєвропейського правління.

Затримані, якими виявилися колишній поліцейський Віталіу Бурлаку та Ірина Баглай, за інформацією прокурорів, пропонували депутатам по $ 250 тис. за те, щоб вони вийшли зі своїх партій. Ці події відбувалися напередодні підписання Угоди про асоціацію з ЄС, яка повинна була бути ратифікована молдовським парламентом.

Як писала газета Ziarul de Garda, депутатам пропонувалося вийти з коаліції, оголосити себе незалежними і не брати участі в голосуванні по ряду законів, пов’язаних з євроінтеграцією. 6 березня Юріу Болбочану вийшов з парламентської фракції Демпартії. За три тижні до цього два депутати з правлячої тоді коаліції демократи Валентина Стратан і ліберал-демократ Юрій Кіореску повідомили про те, що стосовно них певні особи зробили спробу підкупу.

Ліберал-демократ Валерій Стрілець і демократ Маріан Лупу тоді припустили, що за цими діями стоїть В’ячеслав Платон і зовнішні сили, ворожі курсу європейської інтеграції.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE