Politerno > Україна і світ > Рада не змогла призначити аудитора НАБУ – громадські організації рекомендують 3 кандидатури

Рада не змогла призначити аудитора НАБУ – громадські організації рекомендують 3 кандидатури

  • 21 Березня, 2017
  • 1742 Переглядів
  • 0

Сьогодні, 21 березня Верховна Рада не змогла призначити одного з трьох аудиторів для НАБУ.

Про це повідомляє УП.

Кандидатуру американця Роберта Сторча у рейтинговому голосуванні підтримали 178 депутатів. Найджела Брауна – 202 депутати.

Відповідно до результатів рейтингового голосування голова Верховної Ради Андрій Парубій поставив на голосування питання про призначення Брауна, але це рішення підтримали лише 200 нардепів.

Під час першого розгляду в парламенті цього питання 23 лютого Браун з’явився раптово, хоча комісія відібрала як кандидата від Верховної Ради Сторча.

Сьогодні, за визначення Брауна як представника Верховної Ради у комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ віддали голоси 107 депутатів від БПП, 54 члени “Народного фронту”, 14 представників “Опозиційного блоку”, 10 депутатів із групи “Воля народу” і 9 – із групи “Відродження”, 1 соратник Олега Ляшка та 5 позафракційних.

Фракції “Самопоміч” та “Батьківщина” не дали жодного голосу.

Після цього спікер попросив комітет з питань запобігання корупції доопрацювати пропозиції.

Під час розгляду цього питання трибуну заблокували з десяток депутатів, які були проти висування Брауна. Серед них був Єгор Соболєв, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук.

Доповідав від профільного комітету Ігор Артюшенко, хоча голова комітету Єгор Соболєв намагався протестувати проти цього.

Попри блокування трибуни Артюшенко з місця заявив, що комітет повторно призначив голосування щодо призначення аудитора НАБУ і 16 березня розглянув дві кандидатури – Найджела Брауна і Роберта Сторча, які раніше набрали в сесійній залі відповідно 205 голосів і 76 голосів нардепів.

За словами Артюшенка, комітет пропонує знову винести на розгляд Верховної Ради дві кандидатури і поставити їх на рейтингове голосування: “Я вважаю, що це – найдемократичніша процедура”.

Громадські організації, в свою чергу, рекомендують Кабінету міністрів 3 кандидатури на посаду члена комісії зовнішнього контролю щодо проведення аудиту ефективності діяльності НАБУ від уряду.

Про це представники організацій повідомили на брифінгу 21 березня, передають “Українські новини”.

Однією з кандидатур є екс-прокурор США Марта Борщ.

“Основною заслугою для України є те, що вона домоглася вироку Павлу Лазаренку… Вона дуже добре орієнтується в українських реаліях”, – сказав виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

Іншим кандидатом є іспанський прокурор Карлос Кастренсана.

“Він очолював створену ООН міжнародну комісію з боротьби з безкарністю в Гватемалі… Він безліч разів відвідував Україну, а також надає консультації українським правоохоронним органам”, – додав Юрчишин.

Третім кандидатом пропонується італієць Джовані Кесслер.

“Він зарекомендував себе з найкращого боку. Брав участь у відборі директора НАБУ”, – підкреслив громадський працівник.

Дані кандидатури пропонуються від громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ”, Transparency International Україна та “Центр протидії корупції”.

Раніше міністр Кабміну Олександр Саєнко повідомив, що уряд має намір визначитися зі своїм представником найближчим часом. Згідно ст. 26 закону “Про Національне антикорупційне бюро”, щорічно проводиться незалежна оцінка (аудит) ефективності діяльності НАБУ, в тому числі шляхом випадкового аудиту кримінальних проваджень. Цей аудит проводить комісія з трьох осіб, яких щорічно визначає президент, Верховна Рада і Кабмін.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE