Politerno > Україна і світ > ГПУ співпрацюватиме з Канадою щодо плагіату книги Януковича

ГПУ співпрацюватиме з Канадою щодо плагіату книги Януковича

  • 18 Квітня, 2017
  • 1300 Переглядів
  • 0

Генеральна прокуратура України просить владу Канади допомогти встановити авторів книги колишнього президента Віктора Януковича “Україна – країна можливостей”.

Про це, як передають “Українські новини“, йдеться в ухвалі суду від 6 квітня.

Зокрема, йдеться про те, що під час досудового розслідування Генпрокуратура встановила, що 18 липня 2011 року в Донецьку між друкарнею “Новий світ” в особі генерального директора і колишнім на той момент президентом Януковичем був укладений договір, згідно з яким глава держави зобов’язується створити літературний твір “Україна – країна можливостей” (Opportunity Ukraine) і передати видавництву майнові права на цей твір.

У свою чергу видавництво взяло на себе зобов’язання виплатити Януковичу авторську винагороду в сумі 32 млн гривень і видати книгу тиражем 1 млн примірників.
Разом з тим друкарня обумовлений тираж примірників книги не видала і, відповідно, не реалізувала.

У той же час на протязі 2011-2012 років на банківські рахунки Януковича друкарня перерахувала 26 560 192 гривень під виглядом авторської винагороди.

“У кримінальному провадженні, серед іншого, встановлюються особи, які є справжніми авторами текстів розділів даної книги, обставини і період їх написання”, – сказано в судовому рішенні.

Таким чином, встановлено, що велика частина текстів розділів книги створена в період березня-травня 2011 року іншою особою. В процесі написання, зазначені тексти розділів книги частинами переселались на певну електронну поштову скриньку. Окрім цього не встановлена особа направляла за вказаною адресою пояснення з приводу плагіату в книзі.

ГПУ вважає, що фактичні дані в своїй сукупності вказують на те, що абонент поштової скриньки знає, хто саме є справжнім автором книги Януковича.
Встановлено, що послуги з реєстрації та доступу до електронної пошти в зазначений період надавала канадська компанія SHAW Communications Inc., (веб-сайт: www.shaw.ca, юридична адреса: Suite 900, 630-3rd Avenue SW Calgary, АВ Т2Р 4L4, Canada).

Виходячи з наданих фактів, суд дозволив Генпрокуратурі звернутися до Канади із запитом про надання міжнародної правової допомоги і надати тимчасовий доступ до інформації щодо електронної поштової скриньки, що знаходиться у володінні компанії SHAW Communications Inc.

Зокрема, слідчі просять надати інформацію про ІР-адресу, з якої здійснювалася реєстрація зазначеної поштової скриньки.

Як відомо, скандальна книжка Віктора Януковича “Opportunity Ukraine” виявилась плагіатом. У ній було подано уривки чужих текстів без жодних посилань на авторів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE