Politerno > Україна і світ > Відомі поляки закликали не сваритись з Україною через провокації

Відомі поляки закликали не сваритись з Україною через провокації

  • 29 Квітня, 2017
  • 1496 Переглядів
  • 0

Поляки і українці повинні спільно протидіяти ворожим актам агресії та провокацій, що загрожують нормальним добросусідським відносинам.

Про це, як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, йдеться у заклику, підписаному видатними польськими діячами культури, громадського сектору та політиками, зачитаному під час проведення пам’ятних заходів з нагоди 70-річчя акції “Вісла” в Перемишлі.

“Протягом останніх кількох десятків років поляки та українці завдяки зусиллям обох сторін записали багато нових, прекрасних сторінок спільної історії … Ми не дозволимо, щоб провокації і агресивні дії, які посилюються і служать чужим інтересам, поставили під загрозу добросусідські відносини поляків і українців, добросусідські відносини Польщі та України”, – йдеться у заклику.

У документі наголошується, що депортація українців і їх розпорошення по північних і західних регіонах Польщі було “одним з багатьох елементів в трагічного ланцюга польсько-українських конфліктів”.

“Схиляючи голови над долею переселених в рамках операції “Вісла”, пам’ятаємо про всі трагічні жертви цих конфліктів, поляків і українців”, – йдеться у заклику.

Підписанти високо оцінили величезні зусилля церков і громадських організацій щодо будівництва діалогу і взаєморозуміння між обома народами. Заклик підписали, зокрема, відомі польські активісти Збіґнєв Буяк, Гражина Станішевська, Генрик Вуєць, Адам Міхнік, діячі культури Агнешка Голланд, Христина Янда, політики Томаш Семоняк, Адам Шлапка і багато інших.

У Перемишлі на півдні Польщі з п’ятниці проходять чотириденні пам’ятні заходи з нагоди 70-річчя акції “Вісла” – примусового виселення 140 тис. українців зі своїх етнічних земель на півночі і заході Польщі. Конференції, виставки, презентації та пам’ятні богослужіння організовані Об’єднанням українців в Польщі та польськими неурядовими організаціями.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE