Politerno > Україна і світ > Два крутих бійця

Два крутих бійця

  • 30 Квітня, 2017
  • 1755 Переглядів
  • 0

Чи не найбільш хитрим кулуарщиком нині… виглядає Арсеній Яценюк. Електорально він, звичайно, як і раніше важить не більше півтора відсотка. Але в легендарних наших кулуарах, де “вирішують-ділять”, він явно переграє Петра Олексійовича П. І я б навіть сказав – “в одні ворота”…

По-перше, Яценюк (вправний ж він слухмейкер!) Організував і особисто прорахував акцію “врятувати нерядового Мартиненка”. Саме по собі “взяти на політпоруки підозрюваного в корупції” – нерозумно і недалекоглядно.

Але є безсумнівний і дуже смачний плюс: сильне розчарування Петра Порошенка, який просто не повірив, що можна настільки ефективно мобілізувати ручних депутатів, міністрів. Особливо прикро для президента це виглядає на тлі провальної адміністративної (БПП-шної) підтримки… головного фіскала Насірова, за публічну частину якої відповідала низка близьких депутатів.

І перш за все, Третьяков, Саврасов, Загорій. “Ковдровий” Насіров на тлі костюмного Мартиненка – вбивчий аргумент на користь того, що Яценюк реально володіє крутою і мобільною політгрупою за викликом …

По-друге, Арсеній Петрович практично підтягнув до себе і приручив … чинного прем’єра В. Б. Гройсмана. Треба віддати належне Володимиру Борисовичу.

Сам він за останні місяці дуже набив руку в апаратній інтризі і зрозумів, що “команда президента” – це вічна роль молодшого партнера без повноважень, приниження з боку “найближчого оточення” і обов’язковий підсумковий “злив”. А навіщо це юному вінницькому гравцеві, який зробив настільки вражаючий кар’єрний ривок.

Довірча комунікація з Яценюком, взаємні публічні реверанси і наради “на двох” – однозначно вказують на те, що Гройсману подобається ідея Яценюка “створити одну команду на двох”. На настільки інтригуючому тлі трапляються… маски-шоу СБУ в офісах компанії “Dragon Capital”. Гройсман тут же намагається розіграти “карту Луценка” і звертається до прокуратури – “втручайтесь!”

Луценко, до речі, теж абсолютно не задоволений своєю роллю в президентській команді. Втім, про це пізніше. А поки головне – чому Гройсман настільки явно грає на боці “Dragon”? Відповідь проста.

Борис Ложкін, який підтримує… Яценюка в його ідеї “переділити владу на користь прем’єра” і який дуже дружний з Фіалою. Президент злий на Бориса Євгеновича та дехто в його оточенні скористався цим, щоб вирішити і свої особисті шкурні інтереси, полякавши Фіалу з його нав’язливою ідеєю “поверніть… Sky Mall”.

Так чого ж хоче Арсеній Петрович? Правильно. Обклавши президента червоними прапорцями, в рамках чергової політреформи істотно скоротити його  повноваження, вибити з-під нього міністерства на користь прем’єра, перетворивши тим самим на весільного генеральчика …

Не зрозуміло, правда, як саме Яценюк планує уникнути вкрай актуальної достроковки , щоб одержати 20% підтримки для формування свого Кабміну?

Михайло Подоляк, політтехнолог

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE