Politerno > Тернопільщина > Сесія неповноважна але компроміс знайдено – висновки вчорашнього засідання міськради

Сесія неповноважна але компроміс знайдено – висновки вчорашнього засідання міськради

  • 27 Червня, 2017
  • 1929 Переглядів
  • 0

Пленарне засідання сесії, яку ряд тернопільських міських депутатів вважає неповноважною, відбулося вчора. «Свободівці» гуртувались під міськрадою, але перешкод нікому не чинили. У «Самопомочі» кажуть, що пішли на компроміс.

Рукостискання

Засідання, заплановане на 10.00, розпочалося майже з півгодинним запізненням. Фракції «БПП «Солідарність» та «Самопоміч» ввійшли в мерію аж по десятій.

Партія ВО «Свобода» за підтримки своєї молодіжки з організації «Сокіл» не була надто чисельна. Напоготові до партійних вказівок вичікували близько 30 людей різного віку. Поводили себе без гасел, плакатів, не використовували гучномовця та обійшлись без критичних висловлювань до президентської партії та партії мера Львова. Чого не скажеш про минулі акції під дверима ТМР.

В центрі депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бублик

Як завше, організацією «свободівського» шикування під мерією займались депутат Тернопільської міської ради Володимир Стаюра та обласної Олег Сиротюк.  Серед інших був присутній депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бублик. Проходив повз однопартійців нардеп Михайло Головко.

Депутати Іван Сороколіт, Роман Навроцький, Ігор Турський, яких «Свобода» виключила з партії, на сесію не прийшли.

Міські обранці з «БПП «Солідарність» і «Самопомочі при вході тиснуть руки колегам-опонентам зі «Свободи».  Вочевидь, розвиток сьогоднішніх подій партіям наперед був відомий, якщо не спланований.

Рукостискання Віктора Шумади з Володимиром Стаюрою

«Провалені» голосування другого засідання «неповноважної» сесії

На початок засідання зареєструвалось 30 депутатів. Першим чином міський голова Сергій Надал озвучив рішення фракції «Свобода» від 7 квітня 2017 року  про виключення з фракції Навроцького, Турського і Сороколіта.

Після оголошення фракційного рішення перейшли до змін та доповнень порядку денного. Доповнили питанням «про місцеві податки і збори», яке поміж іншого стосувалося зменшення плати за землю під парковками міста. Ініціаторами зменшення такого податку були підприємці-паркувальники, оскільки збільшились мінімальні зарплати працівників.  Згодом дане питання при розгляді було успішно провалено.

Доповнили за пропозицією міського голови ще кількома питаннями, що пройшли депутатські комісії та не мали суперечностей при обговоренні і прийнятті.

Тарас Білан за трибуною пропонує свій проект

Депутатські думки найбільше розділилися при включені в порядок денний пропозиції Тараса Білана (фракція «БПП «Солідарність»). Він запропонував розглянути проект рішення, автором якого він і був, під назвою «Не ходіть в ТРЦ «Подоляни, не підтримуйте ТОВ «Теркурій 2» – торгівця з окупантами»

В проекті цього рішення пропонувалось рекомендувати мешканцям Тернополя не відвідувати заклади, розміщених на земельних ділянках згаданого товариства у зв’язку з тим, що начебто через дану структуру проводиться торгівля з окупантами.  Крім того, поліції Тернополя доручалось провести розслідування по такому факту. А наступним пунктом вказувалось поліції надати публічний звіт розслідування.

Втім, до такого проекту рішення виникли зауваження від колеги Тараса Білана по фракції Павла Бича. Наймолодший депутат міськради вважав, що проект не пройшов комісію з питань регламенту, до якої він належить. Йому протирічив голова комісії Володимир Стаюра, стверджуючи, що комісійно розглядався цей проект.

Варто зауважити, постійна комісія міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності складається лише з двох депутатів: Володимира Стаюри та Павла Бича. А депутат від тої ж президентської сили Михайло Ібрагімов, як свідчать записи на сайті ЦВК і Тернопільської міської ради, відповідно є генеральним директором ТРЦ «Подоляни» з місцем роботи в ТОВ «Теркурій 2»

Відтак, пропозиція включити в порядок денний питання про відвідини поліцією ТРЦ «Подоляни» і рекомендацію не ходити туди мешканцям міста зазнала фіаско. За внесення такого проекту авторства Тараса Білана проголосували 20 депутатів при необхідній кількості 22.

Усі фракції об’єдналися, сайт міської ради мовчить

Наступним виступив голова фракції «БПП «Солідарність» Володимир Місько. Він озвучив спільну заяву всіх фракцій міської ради, яка дала чіткий сигнал про домовленість між партіями полишити політичне протистояння в Тернополі.

– Напередодні роботи сесії відбулася спільна нарада голів депутатських фракцій. Ми маємо спільну заяву, – звернувся до присутніх Володимир Місько.

Основна тезова частина, озвученої заяви на сесії міськради:

«Всі депутатські фракції Тернопільської міської ради братимуть участь у голосуваннях щодо питань, пов’язаних із забезпеченням функціонування міста. Насамперед тих, які гарантують виконання програм розвитку та фінансування соціально-економічних програм. Прості тернополяни не повинні страждати від політичних суперечок в середині ради.
Ми, депутати ТМР, наполягаємо глибокій перевірці усіх питань, пов’язаних із передачею комунальної землі, особливо у випадках, де виник великий суспільний резонанс. Такі питання мають бути детально вивчені відповідними профільними комісіями за участі громади. І лише після цього винесені на розгляд сесії.
Спільним рішенням депутатських фракцій пропонується зняти з порядку денного сесії всі наступні проекти, пов’язані із земельними питаннями та доопрацювати їх до наступної сесії…
Усі політичні сили, представлені в міській раді, мають відмовитися від інформаційних маніпуляцій, як метод тиску на депутатський корпус…»

Текст даної заяви лиш зачитаний Володимиром Міськом, його  не оприлюднили на офіційному сайті ТМР.

Враховуючи таку заяву, Сергій Надал беземоційно погодився з пропозицією зняти усі питання порядку денного питання, які б стосувалися комунальної землі та майна. В свою чергу він запропонував зібратися в найкоротші терміни до десяти днів і провести нову сесію. Відтак, порядок денний з кількох питань був погоджений 31 депутатом з 32 присутніх в сесійному залі.

Компроміс “Самопомочі” або як оцінити депутатів, які знають, що приймають участь в протиправних діях

Вочевидь, завчасне закриття сесії, яка розпочала свою роботу 2-го червня, містить більш вагомі причини, ніж спільна заява усіх фракцій ТМР.

Згідно повідомлення на сайті міськради, 2-го червня в роботі першого пленарного засідання 15-ї сесії брало участь 23 депутати. Тоді ж під міською радою відбувалось протистояння між «Свободою» з одного боку та міськими депутатами від «БПП» та «Самопомочі» з іншого. Відкриття сесії відбулось при реєстрації 21 депутата з 42.

Як наслідок, міські депутати від партії «Самопоміч» поширювали соцмережею «Фейсбук» інформацію, що відкриття сесії при 21-му зареєстрованому депутату не є правочинним.

– Сесія не могла розпочати роботу законно. Сесія не могла затвердити порядок денний меншістю від загального складу. Сесія не могла приймати рішення на основі нелегітимного порядку денного. Але все це було. Я бачу в діях мера кримінал бо він знав, що це порушення. Але як оцінити дії депутатів, які, мали знати, що приймають участь в незаконних діях, – писав 2-го червня на свої сторінці у Фейсбуці депутат Андрій Шкула.

– Прес-служба міської ради мабуть проходила курси в Кісєльова. Навчилися говорити, що чорне то біле. Вперто говорить, що зареєстровано було станом на відкриття сесії 23 депутата з 5 фракцій. Це крім міського голови, бо він не входить в жодну фракцію. На відео ж чітко видно, що зареєструвався лише 21 депутат.

Так писав 5-го червня депутат Назар Зелінка у Фейсбуці, додавши до свого допису власний скріншот з відео трансляції сесії, де був позначений кожен міський депутат.

19-червня екс-свободівець, депутат Роман Навроцький звернувся до суду з адміністративним позовом встановити істину чи повноважна сесія. І вразі визнання судом сесії неповноважною усі її рішення можуть втратити юридичну силу.

 

Втім, не зважаючи на свої дописи, у вчорашньому пленарному засіданні «Самомопоміч» бере участь у повному складі, за виключенням голови фракції Андрія Грицишина. Якщо по подіях 2-го червня, міські депутати партії Садового були активними в соцмережах, то за вчорашнім засіданням жодної заяви.

Чому взяли участь у сесії, яку вважають відкритою з порушенням, надав коментар Назар Зелінка:

– Ми і надалі вважаємо, що сесія була відкрита незаконно, вона не правочинна. Але ми бачимо, що заходимо «в клінч». Для того, щоб не затягувати місто в залежність від незаконних дій міського голови щодо відкриття сесії, ми пішли так би мовити на компроміс. Як ви бачите, сесія по суті не була продовжена, тобто сьогодні вона була майже відразу закрита.

Згодом, у мережевій спільноті «Об’єднання «Самопоміч» – Тернопіль» оприлюднили позицію міської фракції. Вона майже дослівно передавала думку Назара Зелінки. Однак, заява на фейсбучній сторінці об’єднання побула недовго. Ще вчора ввечері її видалили. Відтак, тут теж вбачається партійний компроміс і непослідовність словам. А можливо вплинула домовленість, підписана всіма фракціями і озвучена Володимиром Міськом, депутатом від «БПП «Солідарність».

Нова сесія, як непокладання рук

Враховуючи такі обставини, стає зрозуміло, чому «Свобода» обійшлась без активних протистоянь. Міський голова, ймовірно, переживає щодо можливого рішення суду про визнання неповноважності сесії.

Після закриття 15-ї сесії вцілому Сергій Надал підтвердив на брифінгу, що варто почати з чистого листка і в десять днів він скликатиме нову сесію. Усі фракції між собою миряться, погоджуючись перестати займатись інформаційними провокаціями. Можливо і на користь тернополян.

Лиш Іван Сороколіт в себе на Фейсбуці дав зрозуміти, що він рук не складає:

Надіємось, ніхто сильно не ображається, що депутати-“зрадники” не витрачали час і нерви на намагання потрапити на продовження незаконної сесії (вона розпочалась 2 червня без необхідного кворуму 22 депутата і ми це доведемо у суді).

Дякуємо депутатам, що відмовились розглядати велику кількість питань на нелегітимній сесії і закрили її щоб не ставити під удар незаконності питання простих людей.

Дякуємо виборцям, котрих ми просимо вже НЕ тратити час на наш захист (кожен має свою роботу, своє життя), а вони все одно йдуть і відстоюють своїх депутатів. Це неймовірний феномен, котрий заряджає енергією та позитивом. Як після таких ваших вчинків я можу скласти руки?

Назар Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE