Politerno > Україна і світ > НАЗК не працює через саботаж інших державних органів – ZIK (Відео)

НАЗК не працює через саботаж інших державних органів – ZIK (Відео)

  • 15 Серпня, 2017
  • 1423 Переглядів
  • 0

НАБУ запровадили ще за часів Януковича, коли уряд президента-втікача намагався загравати із Європою. Саме тоді у закон були закладені різноманітні “міни”, із якими боремось досі.

Про це на телеканалі ZIK розповідали народні депутати України Борислав Береза і Юрій Дерев’янко.

В Україні існує три структурні інституції, які повинні боротись із корупцією – САП, НАЗК та НАБУ. Остання із них з’явилась ще за часів Миколи Азарова, коли уряд Януковича намагався загравати із Європою.

“Саме тоді були закладені міни, які працюють досі. Тож потрібно справді робити зміни до законів. Однак, дивлячись на те, як зараз працює парламент, під великим запитанням чи він узагалі зможе їх провести”, – наголосив Береза.

Окрім того, нардеп зазначив: НАЗК справді може виконувати свою роботу, ожнак усіх іноземних партнерів цікавить, чому для цього створювати окремий орган, якщо існує Державна фіксальна служба, яка виконує ті ж функції

“Коли ми спілкуємось із європейськими колегами, вони взагалі дивуються, навіщо нам окремий орган, коли це департамент ДФС? Тоді ми їм пояснюємо, що фіскальна служба –ще більш корумпований орган і, якщо ми інтегруємо цю структуру у цю систему, результатів взагалі не отримаємо”, – розповів депутат.

Тож потрібно очищати усю систему в цілому.

“Якщо ж будемо очищати по 39 декларацій, то й нічого не отримаємо. Маємо працювати ефективніше. Для цього потрібні зміни і в самому НАЗК, і. найголовніше – більш ефективна взаємодія усіх правоохоронних органів: і ГПУ, і САП, і НАБУ”, – підкреслив Бореслав Береза.

У свою чергу його колега народний депутат України Юрій Дерев’янко зауважив: згідно закону, НАЗК має мати прямий доступ до усіх інформаційних державних реєстрів. Однак, через саботування процесу різними структурами, це правило не працює.

“Для того, щоб це сталося відповідні міністри, у сфері, яких перебуває та чи інша система, мають забезпечити виконання цього закону. Це означає, що швидкість перевірок буде значно кращою. Та й ви чудово розумієте, що НАЗК не може здійснити неякісну перевірку і публічно звинуватити когось.

Тож без прямого доступу до інформаційних державних ресурсів, їм доводиться писати вручну усі звернення та запити, а на все це йде багато часу. Тому, відбувається повний саботаж. Адже одні державні органи блокують роботу іншого, не виконуючи при цьому закон”, – підкреслив Юрій Дерев’янко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE