Politerno > Україна і світ > Для чого США розгойдує скандал з “Південмашем” і КНДР

Для чого США розгойдує скандал з “Південмашем” і КНДР

  • 15 Серпня, 2017
  • 1537 Переглядів
  • 0

Завод “Південмаш”

США запідозрили Україну в торгівлі військовими секретами з “санкцій” Північною Кореєю.

У публікації New York Times йдеться про дослідження американських розвідслужб, згідно з яким, успіх КНДР – запуск ряду балістичних ракет після низки провалів – став можливий після “зміни постачальників”.

Вивчивши фотографії нових ракетних двигунів, аналітики прийшли до висновку, що вони можуть бути побудовані на базі старих радянських конструкцій, конкретніше – “пов’язаних з кількома колишніми радянськими країнами”. У зв’язку з цим експерти згадують підвищений інтерес слідства до ракетного заводу “Південмаш” у Дніпрі.

“По-перше, щось могло вийти на чорний ринок озброєнь, враховуючи деградацію держави в питаннях взаємодії з виробництвом з високою додатковою вартістю, тим же”Півленмашем”. Адже Україна – старий гравець на ринку озброєнь і, за словами аналітиків, в останні 20 років торгувала також з КНДР, – каже “Вістям” експерт-міжнародник Андрій Відішенко. – По-друге, і самі США зацікавлені в усуненні такого конкурента, як “Південмаш”.

“Публікація може бути використана для тиску на концерн”. Втім, українська влада за традицією запідозрила в цій історії “руку Кремля”. “Ця інформація не має під собою ніяких підстав, є провокаційною за своїм змістом і, швидше за все, спровокована російськими спецслужбами для прикриття власних злочинів”, – заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Україну дійсно витісняють з ринку торгівлі зброєю. Якщо за звітом Стокгольмського інституту дослідження проблем світу за 2009-2014 роки Україна займала 9-е місце серед країн-експортерів, то за підсумками 2015 року скоротила експорт зброї вдвічі (до $ 323 млн з $ 657 млн в 2014-му році).

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE