Politerno > Україна і світ > Експерт розповідає, як санкції блокують модернізацію ВПК Росії

Експерт розповідає, як санкції блокують модернізацію ВПК Росії

  • 19 Серпня, 2017
  • 1431 Переглядів
  • 0

Санкції, введені проти Росії Сполученими Штатами Америки, Євросоюзом і Україною здійснюють серйозний негативний вплив на економіку РФ, який посилюється через її технологічне відставання від країн Заходу.

Як пише директор Інституту стратегічних досліджень НАНУ, радник президента України Володимир Горбулін у своєму матеріалі для DT.UA нові санкції США ghbpdtlenm до поступового колапсу сучасної російської економічної моделі.

Перш за все, тому що вони завдають серйозної шкоди енергетичного сектору РФ. Російські компанії не зможуть заручитися підтримкою американських партнерів у великих нафтогазових проектах і отримати доступ до “довгих грошей” інвесторів зі США.

“Топ-10 найбільших російських платників податків виглядає наступним чином: “Роснефть”, “Газпром”, “Лукойл”, “Сургутнефтегаз”, “Сбербанк”, “Татнефть”, РЖД, “Росатом”, “Башнефть”, “Славнефть”. З них лише дві компанії — “Сбербанк” і РЖД — не мають прямого відношення до нафти і газу. Втім, досить умовно”, – зазначає автор.

У свою чергу, розрив Україною співробітництва з РФ у сфері військово-промислового комплексу блокує технічну модернізацію російської “оборонки”.

“Росії до цих пір так і не вдалося налагодити у себе виробництво як мінімум 185 унікальних деталей і компонентів, що виробляються українськими підприємствами…За найобережнішими оцінками, майже 30% компонентів, що поставляються українським ВПК, є унікальними, і поки Росія не змогла знайти їм заміну… Абстрактні 30% насправді є цілком конкретним 51% всіх російських міжконтинентальних балістичних ракет, що несуть 82% усіх ядерних боєголовок, що знаходяться на озброєнні ЗС РФ.

“Південмаш”, харківський “Хартрон”, “Космотранс”, київські “Арсенал” та “Артем”, запорізький “Мотор Січ” — це системи пошуку і наведення російських ракет класу “повітря—повітря”, комплекси наведення для бомбометання МіГ і Су, майже вся гідравліка російських ВПС, двигуни для всіх російських бойових вертольотів і багато іншого”, – уточнює експерт.

Технологічне відставання і несамостійність Росії помітні не тільки у сфері ВПК, але і в інших сферах, що продемонстрував скандал з турбінами Siemens, які РФ довелося завозити з-за кордону за “сірими” схемами.

Поступове перекриття доступу Росії до західних технологій неминуче підштовхне Кремль в обійми Індії та Китаю.

“І якщо Індія все ще не відчуває себе дійсно активним регіональним гравцем, то угоди з Китаєм майже завжди закінчуються для Росії з від’ємним знаком. Тим більше, що Китай, як у свій час і радянське керівництво, добре освоїв тактику “економічні угоди в обмін на політичні поступки”, – зазначає автор.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE