Politerno > Україна і світ > Антирейдерські штаби: як держава боротиметься із “земельними зловмисниками” (Відео)

Антирейдерські штаби: як держава боротиметься із “земельними зловмисниками” (Відео)

  • 19 Серпня, 2017
  • 1687 Переглядів
  • 0

Цього тижня у всіх областях України були створені антирейдерські аграрні штаби. До них увійдуть чиновники від міністерства юстиції на місцях, правоохоронці та представники громадських організацій.

Основне завдання таких штабів при облдержадміністраціях полягатиме в оперативному реагуванні на спроби рейдерських захоплень агропідприємств та вирощеного фермерами врожаю, повідомляє “24” канал.

Наприклад, пан Сергій. Він голова фермерського господарства на Житомирщині. Чоловік уже 5 років обробляє паї селян за договорами оренди. Його підприємство якраз планувало збирати багатий урожай.

Аж раптом. Виникла сварка. Фермер зміг зупинити покіс тільки завдяки власній мисливській рушниці. Викликав наряд поліції. І запросив телебачення. Та непрохані гості йти не збиралися. Доводили: мають документи на оренду цієї землі. А тому врожай належить їм.

Або село Бережинка на Кіровоградщині. Тут на захист фермерів, котрі посіяли врожай, стали селяни і ветерани АТО. Вони самі затримали молодиків, які хотіли захопити підприємство. Натомість поліцейські, які приїхали на виклик, почали затримувати не рейдерів, а селян. І таких історій – сотні.

Схеми рейдерства найрізноманітніші. Це може бути і фіктивний договір купівлі-продажу підприємства. І приписування агрофірмі боргу. Найчастіше ділки використовують підроблені документи на оренду землі.

А видають їх недобросовісні державні реєстратори. Перереєструвавши оренду на себе, рейдери швиденько збирають чужий врожай. Поки правоохоронці розберуться, що до чого, а суди визнають правоту фермерів, ділки встигнуть продати збіжжя.

Причина агрорейдерства – недосконале законодавство. Земельні ділянки, які люди здають в оренду, зареєстровані на державних паперових актах. І часто інформація про такі ділянки не внесена ні в геокадастр, ні в Реєстр майнових прав. Цим і користуються рейдери. Вони фальсифікують паперові витяги про земельну ділянку і несуть їх до потрібних реєстраторів. А ті своєю чергою можуть легко поміняти назву фірми, яка орендує землю.

Адже за законом, реєстратори не зобов’язані встановлювати оригінальність документів чи підписів. Держава теж не поспішає впорядковувати ці питання. Недобросовісні реєстратори теж майже нічим не ризикують. За видані фіктивні документи на користь рейдерів у них, здебільшого, можуть відібрати на якийсь час доступ до реєстру майнових прав.

Умисні дії чиновника тут довести важко. Щоб навести лад у цій сфері, експерти радять повністю відмовитися від паперових витягів, де міститься інформація про землю. Усі дані мають бути внесені до електронного реєстру.

Не зайвим було б запровадити фінансову відповідальність держреєстратора за свої дії. У протилежному випадку: схеми, які використовують зараз для крадіжки оренди, легко можна буде застосувати для крадіжки земельної ділянки, коли та стане товаром.

Нагадаємо, Мін’юст передав правоохоронцям 20 кримінальних справ щодо рейдерів

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE