Politerno > Тернопільщина > Лідер ГО “Скеля” Андрій Об’єщик розповів про незаконний видобуток каменю на Тернопільщині (Фото)

Лідер ГО “Скеля” Андрій Об’єщик розповів про незаконний видобуток каменю на Тернопільщині (Фото)

  • 29 Серпня, 2017
  • 3458 Переглядів
  • 0

Тернопільський будівельний камінь славиться на всю Україну своєю високою якістю. Натомість Тернопільщина «славиться» його незаконним видобутком у промислових масштабах. Підприємливі ділки нелегально видобувають та вивозять камінь з області цілими фурами, набиваючи свої кишені, обкрадають державу і знищують природу. Тисячі кубометрів каменю, вже підготовленого до реалізації у вигляді плитки, лежать на узбіччях доріг.

Про злочинний видобуток каменю знають всі, але всіх це влаштовує. Місцеві мешканці мають хоч якусь роботу на нелегальних кар’єрах, організатори «бізнесу» мають свої бариші від продажу каменю, місцева влада, правоохоронні та природоохоронні органи отримують свої «відступні». До того ж, корупційні потічки грошей від такого грабунку обласних надр течуть на саму верхівку владної вертикалі області, даючи підстави говорити про серйозну організацію злочинних схем. А ліцензії на видобуток каміню виявляється зовсім і не потрібні тепер, коли «благословення» на такий бізнес отримано з найвищих щаблів влади. Представники громадськості практично щотижня викривають нелегальні кар’єри, які наче гриби після дощу множаться на території області.

Так, 23 серпня у черговий раз представниками ГО Протидія корупції та моніторинг екології “Скеля”, ГО СИЛА ЛЮДЕЙ Тернопільська область, ГО ДемАльянс Тернопіль виявлено та зафіксовано три факти незаконного видобутку корисних копалин на території Бучацького району. В результаті правоохоронці внесли відомості в ЄРДР за ч 2. ст 240. КК України, а саме: с. Звенигород – №12017210060000349 від 23.08.2017, с. Переволока – №12017210060000350 та №12017210060000351 від 23.08.2017. Також виявлено свіжу розробку у стихійному кар’єрі біля с. Рукомиш. Незаконно видобутий камінь правоохоронці вилучили і перемістили на арештмайданчик. Походження каменю, підготовленого до реалізації, що лежить на узбіччі доріг навпроти господарських дворів у цих селах – перевірятимуть правоохоронці.
Нагадуємо, що ще 15 травня 2017 року представники громадськості спільно з УЗЕ ГУНП у Тернопільскій області та УСБУ в Тернопільській області фіксували незаконний видобуток каменю на цих кар’єрах. Камінь був вилучений, відомості по злочину були внесені в ЄРДР. Детальніше тут – https://goo.gl/zkS9tS

Проте навіть це не лякає організаторів грабунку надр, оскільки не пройшло і три місяці як незаконний видобуток поновився. Мабуть, вони сподіваються на «кришування» своїх високих покровителів, які допоможуть їм уникнути відповідальності. І дійсно, за останніх рік-півтора почастішали випадки, коли громадські активісти, що перешкоджають «дерибану» надр, відчувають на собі неприхований тиск з боку невдоволеної владної верхівки області, окремі представники якої опускаються вже до того, що привселюдно, не маючи ніяких на це підстав, називають активістів «рейдерами» і «рекетирами» – https://goo.gl/TpL4VL

Але нехай не сподіваються такими недолугими спробами змусити активістів відмовитися від розслідування корупційних схем із «дерибану» надр. Рано чи пізно усі їх учасники понесуть заслужену відповідальність! Слава Україні!

Андрій Об’єщик

 

 

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE