Politerno > Україна і світ > ЗМІ: Підірваного на Бессарабці чеченця від української поліції “кришувала” СБУ

ЗМІ: Підірваного на Бессарабці чеченця від української поліції “кришувала” СБУ

  • 9 Вересня, 2017
  • 1583 Переглядів
  • 0

Тимур Махаурі – зліва

Українські ЗМІ продовжують відстежувати подробиці резонансного вибуху на Бессарабці, який забрав життя чеченця Тимура Махаурі.

Уже в перші години після вибуху стало зрозуміло що МВС і СБУ радикально протилежно характеризують загиблого. Спікер МВС Артем Шевченко назвав його незаконослухняним громадянином. А в СБУ, навпаки, вибухнули героїчним некрологом, котрий відразу викликав ряд запитань.

В СБУ заявили, що загиблий від вибуху в центрі Києва зовсім не Махаурі, а Алі Тімаєв. А Тимур Махаурі – це “нікнейм” (позивний). За інформацією спецслужби, Алі Тімаєв – Тимур Махаурі, 04.04.1978 р.н., уродженець с. Гучум-Кале, Ітум-Калинского району, Чеченської республіки. “Він всіма можливими засобами боровся з “путінським” режимом, був особистим ворогом Рамзана Кадирова. Постійно переслідувався спецслужбами РФ і Чеченської Республіки”, – заявили в СБУ.

У той же час, достовірно відомо, що судили цього чеченця в Києві саме як Тимура Махаурі, а документом, що засвідчує особистість в справі було посвідчення бійця чеченського батальйону шейха Мансура.

Відповідна справа є і в реєстрі судових рішень і в виписці з графіка суду.

 

В той же час, за даними джерел “Страни” в МВС, під час затримання Махаурі в Києві 16 січня йому на виручку приїжджали високі чини СБУ, однак, з невідомої причини, все-таки не змогли йому допомогти, так як документів на два пістолета у Махаурі дійсно не було.

Тобто виходить, що спецслужба спочатку знала, що чеченець зовсім не Махаурі, але не дала ніякої інформації поліції. Ймовірно, розрахунок його покровителів-спецслужбистів був такий – хай його судять як Махаурі, адже він ніякий не Махаурі, а насправді Алі Тімаєв, чеченець. Тому судимість буде фейковою.

Також джерела видання в МВС, де не мали такої любові до Махаурі-Тімаєва, як в СБУ, розповідають на умовах анонімності й інші цікаві подробиці з біографії загиблого.

Наприклад, після його засудження до умовного терміну, на адресу поліції надходили заяви від деяких киян які розповідали, що з ними по сусідству, в центрі Києва, на Печерську оселився якийсь кавказець з озброєними людьми. Ці товариші зі стволами постійно прощупували все парадне і тільки потім туди входив їх ватажок-кавказець.

Як з’ясувалось, ватажок, що наводив страх на сусідів – ніхто інший як Тимур Махаурі, він же Алі Тіма. З цього приводу навіть реєструвалося кримінальне провадження – чи не жарт, засуджений за незаконне носіння зброї продовжує їм брязкати перед носом сусідів.

Однак повторно Махаурі ніхто до кримінальної відповідальності не притягнув.

Подейкують, що поліція навіть готувала обшук в одній з квартир Махаурі, щоб накрити його з арсеналом зброї. Однак повторного затримання так і не відбулося. За однією з версій все таки допоміг “дах СБУ”.

Джерела “Страни” в правоохоронних органах висувають версію що Махаурі – Тімаєв міг бути подвійним агентом – працював і на грузинські і на українські спецслужби. А точніше навіть потрійним, з урахуванням того, що в турецьких ЗМІ його пов’язували з російськими спецслужбами.

При цьому він мав виходи і на кавказький криміналітет, котрий відчуває себе в Києві зараз надто вільно. Не виключено, що саме конфлікт інтересів в цій сфері його і погубив.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE