Politerno > Україна і світ > Розвідник без погон. Що принесе Службі зовнішньої розвідки ії новий глава

Розвідник без погон. Що принесе Службі зовнішньої розвідки ії новий глава

  • 14 Вересня, 2017
  • 1574 Переглядів
  • 0

Вчора президент України Петро Порошенко представив нового голову Служби зовнішньої розвідки України

Ним став, по-перше – молодий, по-друге – цивільний, ну, і по-третє – вихований в дусі “згубного впливу євроатлантизму”, випускник Брюссельського вільного університету і багаторічний співробітник Місії України при НАТО Єгор Божок.

Раніше Службу зовнішньої розвідки, яка відбрунькувалася від СБУ в кінці 2004 р, очолювали виключно генерали-спецслужбісти в більшості своїй поважного віку і переважно з московською кегебешною освітою.

Примітно, що Божок, незважаючи на не надто широку популярність в Україні, має свою сторінку в “Вікіпедії”, згідно з даними якої він народився 6 вересня 1980 року в Києві.

У 2002 р Божок закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. У 2000 році закінчив магістерську програму з європейської політики в Брюссельському вільному університеті. Магістр міжнародних відносин і європейської політики, референт-перекладач. Володіє українською, англійською, французькою та російською мовами.

У 2002-2005 рр Божок працював в департаменті контролю над озброєннями та військово-технічного співробітництва Центрального апарату МЗС України;

У 2005-2009 рр. – третій, другий секретар з політичних питань Місії України при НАТО в Брюсселі;

У 2009-2010 рр. – перший секретар департаменту НАТО Центрального апарату МЗС України;

У 2010-2013 рр. – начальник відділу юстиції, свободи та безпеки департаменту Європейського Союзу Центрального апарату МЗС України;

З 2013 р – радник-посланник, заступник глави Місії України при НАТО. З червня 2015 року – і. о. глави Місії України при НАТО.

Призначення цивільної людини в традиційно військові органи влади зазвичай сприймається не надто схвально. І якщо до цивільних глав МВС, СБУ чи навіть міністрів оборони без погонів ми вже якось звикли, то цивільний керівник такої специфічної служби, як зовнішня розвідка, – це щось нове і незвичайне. Проте як мінімум поки призначення Божка виглядає скоріше позитивним і багатообіцяючим, ніж навпаки.

Божку всього 37 років і за віком він уже не міг ні працювати в союзному КДБ, ні вчитися в Росії і, відповідно, ймовірність зв’язків з країною-агресором мінімальна. Більш того, новий глава СЗР здобував освіту і довго працював в Європі, тобто був досить далеко від “русского мира” і всього, що з ним пов’язано.

Крім того, Божок професійний дипломат, що спеціалізується на зв’язках з НАТО, і цей досвід дуже стане в нагоді йому на новій посаді, враховуючи, яке значення має в нашій війні з Росією підтримка і досвід західних союзників. За роки роботи з НАТО Божок повинен був прекрасно вивчити спосіб мислення наших союзників і принципи прийняття ними рішень, що стане гарною підмогою в вибудовуванні відносин із західними партнерами, в тому числі і в питаннях розвідки.

Ну, і нарешті, не потрібно забувати, що не настільки і далекий Божок від спецслужбістської специфіки, як це може здатися. З огляду на те, що СЗР трохи більше 10 років тому відбрунькувалася від СБУ, а дипломатія за старою доброю традицією не може не співпрацювати зі Службою безпеки, специфіка Служби зовнішньої розвідки для її нового керівника навряд чи буде зовсім вже чужою.

Віталій Дяченко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE