Politerno > Україна і світ > Міжнародний комітет із захисту журналістів звернувся до Порошенка: “СБУ загрожує свободі преси”

Міжнародний комітет із захисту журналістів звернувся до Порошенка: “СБУ загрожує свободі преси”

  • 18 Вересня, 2017
  • 1656 Переглядів
  • 0

Дії Служби безпеки України становлять значну загрозу свободі преси в країні.

Про це йдеться в зверненні міжнародного Комітету із захисту журналістів (CPJ) до президента Петру Порошенко.

“Щонайменше в семи інцидентах, задокументованих нами в останні два місяці, СБУ атакувала редакції і журналістів зі звинуваченнями, які здаються політично вмотивованими – у відповідь на критичні матеріали (щодо влади – ред.)”, – йдеться в заяві організації.

Комітет розчарований, що з моменту зустрічі його представників з президентом Порошенко в липні 2017 року немає зрушень у розслідуванні вбивства Павла Шеремета.

Окремі абзаци правозахисники присвятили тиску на “Страну”.

“Сайт Strana.ua також знаходиться під тиском СБУ. Слідом за рейдом в червні, СБУ 8 серпня провела обшуки в редакції і на квартирах як мінімум двох її журналістів… СБУ також звинуватила “Страну”в порушенні державної таємниці”, – заявили в комітеті.

Правозахисники нагадали про нещодавню появу представників Служби у редакції “Української правди”, а також масові депортації з країни західних і російських журналістів.

Також Комітет згадав про те, що СБУ затримала житомирського журналіста Василя Муравицького за звинуваченням в державній зраді.

Згадав Комітет і гучний обшук холдингу “Вести”, який провела військова прокуратура із залученням спецназу.

У своєму зверненні захисники прав журналістів закликали Петра Порошенко публічно засудити дії СБУ.

“Ми закликаємо вас, Ваша Величність, забезпечити, щоб журналісти могли вільно працювати, не побоюючись репресій, і з повним захистом, яку заслуговує їхня професія. Публічне засудження недавніх дій СБУ і підтвердження своєї прихильності забезпечення безпеки журналістів, продемонструє вашу прихильність справі захисту демократичних інститутів і європейських цінностей в Україні”, – пишуть захисники журналістів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE