Politerno > Україна і світ > Війська РФ біля кордонів України: мета Кремля досягнута в повному обсязі (Відео)

Війська РФ біля кордонів України: мета Кремля досягнута в повному обсязі (Відео)

  • 24 Вересня, 2017
  • 1482 Переглядів
  • 0

Спільні російсько-білоруські навчання “Захід-2017”, що неабияк налякали НАТО, завершилися без видимих наслідків. Нападу Україну з півночі, на країни Балтії або Східної Європи, про які попереджали перед початком маневрів, не сталося.

Військовий експерт Олег Жданов розповів “Апострофу“, чого Кремль домагався цими навчаннями і чи вдалося Росії досягти своєї мети.

У перший же день навчань стало зрозуміло, що ніяких провокацій не буде. І, в принципі, стала зрозуміла мета цих навчань. Чому? Щоб подивитися на ці навчання, заявки подала рекордна кількість іноземних спостерігачів – 270 претендентів. Задоволено було лише 80 заявок. Я так розумію, Російська Федерація за списком відібрала найбільш цікаві для неї країни для акредитації – і ці заявки задовольнили.

Відразу ж стало зрозуміло, що це буде зразково-показовий виступ збройних сил Російської Федерації з метою демонстрації своїх можливостей у веденні гібридної війни. Фактично вони дуже гарно відіграли на публіку сценарій окупації та анексії Криму. Не знаю, наскільки це буде реалізовано, тому що фактично відігравали на всій території Білорусі. Думаю, що, скоріше за все, аншлюс відбудеться, що б президент Білорусі Олександр Лукашенко не говорив і як би не опирався. Думаю, що [російські] війська залишаться. Проконтролювати їх виведення буде фактично неможливо. Хоча увійшла лише одна дивізія – 12 700 тис. чоловік, але вони розосереджені по усіх семи полігонах Білорусі. Відстежити їх переміщення і виведення буде практично нереально. Ну, дуже важко. І вони залишаться. Питання тільки в тому, наскільки сценарій, який відігравали на полігонах, буде реалістичним – щоб відіграти його в реальному житті.

Важливо і ставлення Володимира Путіна – він не прибув до Мінська і не запросив білоруську сторону на показову частину навчань. Генеральний штаб РФ навіть не узгоджував питання відпрацювання бойових дій на навчаннях з Генштабом Білорусі: вони змінили порядок проходження навчань, не повідомивши про це білоруську сторону.

Це говорить про те, що головне завдання полягало в тому, щоб налякати весь світ, показати здатність збройних сил Росії в плані проведення гібридних операцій – от “зелені чоловічки”, сепаратисти, висадка десанту, локалізація тощо. Це сценарій Криму. Вони просто показали всьому світу, як його реалізовували.

Мета навчань, я вважаю, досягнута в повному обсязі. Чому? У Східній Європі паніка. Західна Європа злиться, більше за всіх – Німеччина, тому що це – конфронтація, а їм потрібно домовлятися про ті ж постачання енергоносіїв. А Росія веде себе агресивно, і Європа не може знайти точок дотику для діалогу з Кремлем. Сполучені Штати спостерігають зі сторони з усмішкою, бо вони знають реальну ситуацію і розуміють, що таке збройні сили Росії – їхня боєздатність, їхній бойовий потенціал, їхні бойові можливості.

Кількість аварій та подій на навчаннях якраз говорить про рівень “професіоналізму” збройних сил Росії. Аварія ТУ-22М3 в Калузькій області, навчально-бойового літака Як-130, постріл по стоянці автомобілів з бойового гелікоптеру – усе це говорить про те, що цим військам ще треба вчитися і вчитися. Як говорилося, російська ракета може полетіти – але куди вона полетить? Ось це головне питання. Тому я і кажу, що США стоять осторонь, спостерігають і ховають усмішку, адже вони розуміють реальний стан збройних сил Росії.

І, в принципі, Сполучені Штати отримують найбільше дивідендів від такого показового виступу Російської Федерації. Вони лякають Європу: дивіться, яка страшна Росія! Хочете безпеку – будь ласка, є НАТО, система колективної безпеки. Але за безпеку, як сказав Дональд Трамп, потрібно – що? – платити. І на останньому саміті [альянсу] якраз піднімалося питання збільшення військових витрат всіх країн-членів НАТО.

І зверніть увагу – щодо нас провокацій не було ніяких. Головна мета була – залякати саме НАТО, Європу. Мовляв, із Росією треба дружити, Росію потрібно любити, Росію потрібно боятися і поважати. У них повага побудована на основі страху. Сильного бояться – тому поважають. Ось головна мета навчань. Вважаю, що вона досягнута.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE