Politerno > Україна і світ > Угорщина використовує закон про освіту, щоби допомагати Путіну, – Іван Крулько (Відео)

Угорщина використовує закон про освіту, щоби допомагати Путіну, – Іван Крулько (Відео)

  • 27 Вересня, 2017
  • 1413 Переглядів
  • 0

Зараз Угорщина використовує український закон про освіту, щоб офіційно виступати проти України на шляху європейської північноатлантичної інтеграції. Таким чином, можливо, навіть не прямо, але неопосередковано вони будуть допомагати Путіну в тому, як він бореться проти України.

Про це на телеканалі ZIK заявив народний депутат України (“Батьківщина”) Іван Крулько.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про освіту”, ухвалений парламентом 5 вересня.

У відповідь на підписання президентом України цього закону міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіятро заявив, що Угорщина блокуватиме всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

“Я народився на Закарпатті, тому добре знаю про ситуацію із нацменшинами сусідніх з Україною країн. І перше, що я хочу скати, що закон про освіту не прийнятий проти когось, він прийнятий задля того, щоби українські діти отримали гідну освіту.

Він не стосується виключно мовного питання, а питання соціального захисту вчителів, належної оплати праці вчителям, ми як Батьківщина домагалися цього, аби заробітна плата вчителів була на належному рівні, це стосується і захисту власності освітніх закладів, щоби їх не роздерибанили і не розікрали. Це комплексний закон”, – зауважив Іван Крулько.

Гість програми наголосив, що було б добре, якби до національних меншин України в Угорщині, Румунії, або ж у Польщі ставилися так само, як Україна ставиться до нацменшин, які проживають на території нашої держави.

“В тому числі і у питанні вивчення їхньої рідної мови. Я приведу конкретні приклади, бо цифри краще говорять: на сьогоднішній день в Україні навчається близько 16-ти тисяч учнів, які навчаються угорською мовою, також, в Україні навчаються більше 16-ти тисяч румунів і навчання проводиться їхньої рідною мовою, окрім цього, в Україні навчається 2,5 тисячі молдаван, які також навчаються рідною мовою.

При цьому, в Угорщині немає жодної групи, чи класу, чи навіть недільної школи з навчанням української мови, в Румунії є один ліцей з навчанням української мови і декілька класів. У Молдові немає жодної школи і навіть класу із навчанням української мови, в Росії ситуація ще більш ганебніша”, – розповів нардеп.

Іван Крулько додав, що Україна, прийнявши закон про освіту прийняла закон, який залишається найбільш ліберальним поміж усіх наших сусідів, зокрема, з точки зору права на вивчення мови національними меншинами.

А от щодо заяви угорського уряду нардеп зауважив, що Угорщина зайняла дуже агресивну позицію.

“Угорщина послідовно ставила палки у колеса Україні на шляху до європейської інтеграції. І ми знаємо симпатії уряду Урбана з урядом Путіна, з путінським режимом і співпрацю, яка була. Так от, я хочу сказати, що зараз вони використовують цей закон про освіту, щоб офіційно виступати проти Україні на шляху європейської північноатлантичної інтеграції і таким чином, можливо, навіть не прямо, але неопосередковано допомагати Путіну в тому, як він бореться проти України. Я сподіваюся, що Угорщина все-таки одумається”,– заявив Іван Крулько.

Читайте також: Угорщина обіцяє блокувати будь-яке зближення України та ЄС

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE