Politerno > Україна і світ > Парламент проголосував за платну медицину для українців

Парламент проголосував за платну медицину для українців

  • 19 Жовтня, 2017
  • 1592 Переглядів
  • 0

Верховна Рада прийняла медичну реформу. Парламент проголосував за законопроект у другому читанні і в цілому “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів” (№6327), який легалізує платні медпослуги.

“За” медреформу проголосували 240 депутатів, повідомила “Strana.ua“.

На голосування в сесійну залу прибув прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Всього до документа було розглянуто 893 поправки.

Відразу після голосування за законопроект 6327 спікер Андрій Парубій поставив на голосування законопроект про зміну до бюджетного кодексу щодо забезпечення державних гарантій медпослуг 6604, документ, який по суті запускає медреформу. Однак за нього нардепи віддали всього 180 голосів “за”, таким чином документ не був прийнятий.

За основу законопроект про медреформу був прийнятий 8 червня. Правда, проголосувати за документ вдалося тільки з четвертої спроби.

Що означає для народу медична реформа Супрун

Головна мета документу – фактичне скасування гарантій надання безкоштовної медичної допомоги.

У 49 статті Конституції України говориться, що кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Тепер цю норму можна списувати в утиль.

Під час обговорення в залі, глава комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець заявила, що законопроект вводить соцоплату за медпослуги для українців, а також призведе до закриття сотень лікарень. Вона назвала реформу “антинародною”.

Виходячи з концепції реформи, з державного бюджету буде оплачуватися тільки первинна медична допомога, а також екстрена та паліативна (так званий гарантований пакет медичних послуг).

Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, тобто найдорожча, буде надаватися на умовах оплати пацієнтами.

Безкоштовними будуть лише екстрені пологи. За планові пологи доведеться платити в загальному порядку.

Лікувальні установи будуть розділені на три ланки. Замість звичних всім поліклінік виникнуть сімейні амбулаторії (вони вже раніше створювалися в останні п’ять років у деяких регіонах в порядку експерименту). Це перша ланка.

Друга ланка – вузькопрофільне медичне обслуговування. Також сюди відносяться УЗД, МРТ, різні лабораторні дослідження і стаціонари.

Третя ланка – це вузькоспеціалізовані лікарні. Втім, в нинішньому реформаторському пакеті детально прописаний лише перший рівень.

Раніше в Міністерстві охорони здоров’я заявили, що майже 70% українців займаються самолікуванням через брак грошей.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE