Politerno > Україна і світ > ВР відправила обидва законопроекти щодо недоторканності в КС

ВР відправила обидва законопроекти щодо недоторканності в КС

  • 19 Жовтня, 2017
  • 1398 Переглядів
  • 0

Верховна Рада України проголосувала за направлення до Конституційного суду обох законопроектів про внесення змін до Конституції у частині щодо скасування депутатської недоторканності.

За направлення президентського законопроекту №7203 проголосували 336 депутатів, депутатського № 6773  – 328 обранців.

Цим рішенням народні депутати включили відповідні проекти законів до порядку денного 7 сесії Верховної Ради 8 скликання та направили до Конституційного суду для надання висновків щодо відповідності цих законопроектів законам України.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій привітав депутатів і людей, що мітингують під парламентом, з цим рішенням.

Після цього він закрив ранкове засідання Ради.

Вечірнє засідання розпочнеться о 16:00.

Тепер КС має дати висновок про відповідність змін 157-й статті (про те, що зміни Конституції не можуть скасовувати чи обмежувати права і свободи людини, що Конституцію неможна міняти в умовах воєнного чи надзвичайного стану) та 158-й  статті (про те, що законопроект про зміни до Конституції, якщо його розглядали й не ухвалили, може розглядатися у ВР не раніше, ніж через рік, та про те, що впродовж строку своїх повноважень ВР не може двічі змінювати одні й ті самі положення).

Голова профільного комітету Руслан Князевич зазначив, що для змін до Конституції першого і другого читання не існує – після висновку КС парламент може приступити до розгляду у процесі попереднього схвалення, і лише на наступній сесії може ухвалити.

Як відомо, президент Петро Порошенко пропонує скасувати депутатську недоторканність із 2020 року.

Проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції під номером 7203 він зареєстрував у Верховній Раді 17 жовтня.

В той же час у парламенті також зареєстровано №6773 авторства 158 народних депутатів, який передбачає скасування недоторканності негайно.

Представник глави держави у Верховній Раді Ірина Луценко пояснила, що Порошенко пропонує скасувати депутатську недоторканність з 2020 року тому, що саме стільки часу потрібно на внесення таких змін до Конституції.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE