Politerno > Україна і світ > Політолог пояснив безпрецедентність процесу видачі Умерова і Чийгоза

Політолог пояснив безпрецедентність процесу видачі Умерова і Чийгоза

  • 25 Жовтня, 2017
  • 1588 Переглядів
  • 0

Сьогодні, 25 жовтня, стало відомо, що представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, які були незаконно засуджені в анексованому Росією Криму, видали турецькій стороні.

Про це УП повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

 За його словами, Чийгоза і Умерова спершу привезли в Сімферополь, потім літак забрав їх в Анапу, а близько години тому літак з представниками Меджлісу кримськотатарського народу відправився в Анкару.

Джемілєв додав, що ця видача стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана в Україну.

Це рішення на прохання “Народної Правди” прокоментував український дипломат і громадський діяч Богдан Яременко.

“З точки зору права пояснити це неможливо абсолютно! Це суто політичне рішення. Можливо, зіграло роль те, що Туреччина свого часу не ввела санкції проти РФ. Можливо, Туреччина так бачить свою роль у допомозі кримським татарам”, – зазначив Яременко.

Дипломат наголосив, що немає жодних правових підстав для цього рішення Російської Федерації, і висунув припущення про якісь таємні домовленості.

“Умерову і Чийгозу могли надати турецьке громадянство… Росія ж в свою чергу намагається продемонструвати своє людське обличчя. Але, в будь-якому випадку, буде цікаво і важливо почути коментарі самих звільнених і тих, хто при передачі був присутній”, – резюмував дипломат.

Як відомо, 11 вересня російський суд в анексованому Криму засудив Ахтема Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. Його захист подав дві апеляції на це рішення суду.

Російська влада окупованого Криму звинувачує його в організації масових заворушень.

27 вересня підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі Ільмі Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.

Депутати Європейського парламенту засудили винесені російською владою вироки представникам Меджлісу Ільмі Умерову та Ахтему Чийгозу.

Свого часу в ООН зробили різку заяву з приводу порушень в діях окупаційних властей Криму. Агентство ООН з прав людини зафіксувало тортури, незаконні арешти та інші протиправні дії російських “влади” Криму.

Також британське посольство в Україні виступило з заявою після того, як в Росії оголосили вирок одному з лідерів кримських татар Ільмі Умерову.

Нещодавно на підтримку кримських татар в Санкт-Петербурзі і Москві пройшли мітинги. Активісти нагадали про неправосудні вироки Ільмі Умерову і Ахтему Чийгозу, “справа 26 лютого” в цілому.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE