Politerno > Україна і світ > Марчук розповів, коли може закінчитися війна на Донбасі і про перспективи щодо миротворців

Марчук розповів, коли може закінчитися війна на Донбасі і про перспективи щодо миротворців

  • 3 Січня, 2018
  • 1439 Переглядів
  • 0

Представник України в тристоронньої контактній групі в Мінську Євген Марчук вважає, що загрози великої війни на Донбасі немає, і вона може закінчиться раніше, ніж через 25 років. Також він заявив, що не бачить перспектив запровадження найближчим часом миротворчого контингенту ООН на Донбасі.

Про це Марчук сказав в ефірі 5 каналу, коментуючи надання США Україні летальної зброї, передає Ліга.

“На мій погляд, ніякої загрози великої війни немає. Зрозуміло, що Росія використовувала, і буде використовувати будь-який спосіб (маніпуляції, – ред.)”, – зазначив він.

За його словами, гібридна війна на Донбасі закінчиться раніше, ніж протягом 25 років, маючи на увазі конфлікт в Нагірному Карабасі.

“Я думаю, що може бути ситуація врегульована на Донбасі і значно раніше. Не просто дуже. Так, світова практика знає, Нагорний Карабах (25 років, – ред.), Північна Ірландія за 20 років, Колумбія за 50 років, Палестина … Але там інші складові. Трохи в Північній Ірланліі (конфлікт, – ред.) схожий на наш. Але в тому конфлікті немає ядерного гравця, який є іноземною державою”, – сказав Марчук.

Марчук припустив, що ситуація може розвиватися і в невигідному світлі для України.

“Тому, що Росія випередила захід, не кажучи вже про Україну, розірвавши кілька великих важливих світових угод, які забезпечували баланс і стабільність. Вийшла з договору про звичайні збройні сили в Європі, наплювала на Будапештський меморандум”, – пояснив він.

“Відверто кажучи, у мене невелика надія, що вдасться найближчим часом з миротворчим контингентом щось позитивне вирішити”, – наголосив Марчук.

“Хоча це не означає, що це питання не потрібно просувати, і президент Порошенко правильно зробив, що підняв його на Генасамблеї ООН”, – додав він.

“Для ситуації на Донбасі можуть підходити два види миротворчих операцій: з підтримання миру і примушення до миру, і останнє передбачає застосування зброї самими миротворчими контингентами щодо порушників миру або тих, хто нападає на миротворців”, – підкреслив представник України у підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи.

Як відомо, США передали 29 абзаців доповнень до запропонованого Росією варіанту резолюції щодо розміщення місії ООН на Донбасі.

Лише три з них російська делегація визнала прийнятними.

Нещодавно стало відомо, що США готуються в найближчі дні запропонувати Росії план з розміщення 20 тисяч миротворців ООН на всій території конфлікту в Україні.

Раніше Волкер припускав, що Резолюцію ООН щодо миротворців на Донбасі можуть ухвалити до кінця 2017 року.

Читайте також: Миротворців введуть на Донбас, якщо Україна визнає, що в країні йде громадянський конфлікт – Марчук

 

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE