Politerno > Україна і світ > Сім’я генпрокурора намагається зам’яти всі неприємні історії, пов’язані з їх прізвищем

Сім’я генпрокурора намагається зам’яти всі неприємні історії, пов’язані з їх прізвищем

  • 20 Січня, 2018
  • 1353 Переглядів
  • 0

Зображення для статті “Генеральний імітатор. Полум’яний трибун Юрій Луценко повторив шлях своїх попередників”

Готуючи статтю про генерального прокурора для журналу “Новий час”, журналістка “Нового часу” Христина Бердинських вирішила подивитися, чи є якісь новини, пов’язані з сімейним бізнесом Юрія Луценка. В останні роки в медіа обговорювали кілька тем.

У березні 2016 го, її колега по журналу з’ясував, що колишній бізнес Ірини Луценко, депутата БПП і дружини генпрокурора, пов’язаний з екс-регіоналом Володимиром Зубиком. Але з часів, коли в компанії “Українські новітні телекомунікації” працювала Ірина Луценко, там мало що змінилося. Той же керівник, і сама адреса і навіть є службове приміщення депутата Ірини Луценко.

Через півроку після виходу статті, в “Українських новітніх телекомунікаціях” змінився власник – це вже не одіозній Зубик, а інвестбанкір Ігор Мазепа. Компанія продовжує орендувати приміщення у фірми сина Луценка – Олександра, у неї той же керівник і адреса, але до власників менше питань. Тема закрита. Треба також зазначити, що коли Ірина Луценко пішла в політику, весь бізнес вона передала синові.

Інша історія більш скандальна. Йдеться про вересень 2016 року. Інтернет-видання “Наші гроші” з’ясувало, що син Луценка заробляє на оренді квартир в центрі Києва по вул. Еспланадна. Здавалося б нічого особливого. І особливим є те, що всі 8 приміщень, які здавалися ним в оренду, належали Світлані Риженко. Це пенсіонерка з Київської області, і як виявилося, за дивним збігом обставин, вона працювала в компанії Ірини Луценко і навіть була серед її засновників. Звідки у пенсіонерки гроші на 8 квартир в центрі Києва, жінка не змогла пояснити. Ніяких родичів у неї немає.

Скандальну тему з нерухомістю спробував залагодити народний депутат БПП і соратник сім’ї Луценків Гліб Загорій. У своїй електронній декларації, він вказав це майно. Як пояснює депутат, багато років тому, він позичив Риженко гроші під заставу квартир. Зараз вона не змогла повернути гроші, тому віддала йому квартири. Гліб Загорій каже, що до скандалу не знав, що ця жінка якось пов’язана з сім’єю Луценків. А пов’язана вона не тільки цими квартирами. Риженко була засновником не менш ніж 4-х фірм, які перебували в бізнес-центрі сина Луценка.

Що ж зараз з пенсіонеркою, яка переконала Загорію позичити їй гроші на 8 київських квартир? Всі фірми, в яких було його прізвище, закриті. Сайту бізнес-центру сина Луценка, який здавав квартири, теж уже не існує. Оголошення про скандальну оренду знайти неможливо, та й сама фірма змінила назву. Все тепер чисто.

Здавалося б, після переоформлення квартир на депутата Загорію, в будинку на Еспланадній не знайдеться жодної зачіпки, яка б вказувала на зв’язок з родиною Луценків. Та журналістка все одно її знайшла.

У будинку залишилося 2 квартири, які ще не належать Загорії. Власник однієї з них – Євген Волохін. Він же очолює ОСББ. З’ясувалося, що він теж працював в компанії Ірини Луценко і судячи з усього, він ще й рідний брат дружини сина. Нагадаю, восени Олександр Луценко одружився. На цьому весіллі гуляло все керівництво країни – президент, прем’єр-міністр, міністр внутрішніх справ і багато інших почесних гостей.

Як бачите, тільки по одному будинку на Еспланадній можна розповісти не тільки бізнес-історію сім’ї Луценко, а й особисту.

І про інше майно. Нещодавно активісти Автомайдану приїжджали на акцію протесту під будинок генпрокурора в селі Стоянка Київської області. Через кілька днів після акції, трьом активістам вручили підозри в скоєнні злочину. Влітку вони закидали яйцями депутата Олега Барну. Але згадали про це тільки після автопробігу до будинку генпрокурора. Тепер їм загрожує тюремне ув’язнення.

Але повернемося до будинку. У 2014 році Ірина Луценко розповіла журналістам проекту “Без парканів”, що цей будинок – не їхній. І вони там проживають тимчасово, поки робиться ремонт у київській квартирі. Як виявилося, будинок оформлений на батька Ірини Луценко, – пенсіонера. Генпрокурор підтвердив Бердинських, що це все ж їх будинок. І пояснив таку конспірацію заходами безпеки, необхідними за часів Януковича. Будинок придбали ще до ув’язнення. Але мені все одно незрозуміло, навіщо в 2014-му Ірина Луценко приховувала цю власність. Янукович, який відправив її чоловіка в тюрму, на той час давно вже втік.

Прояснивши для статті ці бізнес-моменти, журналістка переконана, що сім’я генпрокурора намагається зам’яти всі неприємні історії, пов’язані з їх прізвищем. Але ми, як завжди, нагадаємо і про старі, і про нові скандали.

Читайте також: Що не так з поверненням у бюджет $1,5 млрд “грошей Януковича”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE