Politerno > Україна і світ > Рада провалила скасування “правок Лозового” – 15 “ляшківців” проголосували проти

Рада провалила скасування “правок Лозового” – 15 “ляшківців” проголосували проти

  • 15 Березня, 2018
  • 1600 Переглядів
  • 0

Верховна рада відхилила законопроект зі змінами до кримінального судочинства, що скасовують дію “правок Лозового”.

Відповідний законопроект №7547 не набрав необхідних 226 голосів.

Спікер ВР Андрій Парубій ставив на голосування прийняття закону за основу.

Проте він набрав 214 голосів. При цьому 15 нардепів з фракції “Радикальної партії” проголосувала проти.

Двічі нардепи намагалися повернутися до голосування, але необхідних 226 голосів не було.

Представляючи законопроект, нардеп Тетяна Острікова заявила: “Закон 7547 виправляє недоліки ухвалених змін до КПК. Ці зміни були ухвалені фракціями коаліції. Вони вже сьогодні можуть вступити в силу і призвести до колапсу судової і правоохоронної системи“, – сказала вона.

За її словами, якщо не прийняти ці зміни, то відбудеться “затягування розумних строків досудового розслідування і надмірного перевантаження слідчих і судів“.

“Цей законопроект (7547 – ред.) виправляє недоліки щодо трьох основних позицій. А саме: як ви знаєте, відсьогодні слідчі повинні звертатися з клопотаннями про надання дозволу на обшук, арешт майна і про призначення експертизи до суду не за місцем знаходження свого органу досудового розслідування, а до суду в обласний центр”, – сказала вона.

“Так само відсьогодні всі експертизи в усіх кримінальних провадженнях будуть призначатися не постановою слідчого, не за зверненням захисника, а слідчий повинен буде звертатися до слідчого суді“, – додала Острікова.

“Наступною зміною, яку ми пропонуємо, вилучити з тексту КПК положення, які роблять можливим оскарження повідомлення про підозру. Адже, перенесення цієї стадії на таку ранню стадію фактично означає розгляд справи по суті і суперечить засадам кримінального судочинства”, – розповіла нардеп.

Як відомо, генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя заявив, що виправлений Кримінально-процесуальний кодекс, який набирає чинності 15 березня, створює кризову ситуацію в правоохоронній системі України.

За його словами, поправки до КПК, внесені Верховною Радою, створюють три істотні проблеми для правоохоронних органів:

– вводять можливість оскарження підозри;

– роблять необхідним отримувати судові дозволи на проведення всіх експертиз;

– різко обмежують терміни проваджень.

Як повідомлялось, 14 березня профільний комітет Верховної Ради ухвалив рішення, що зможе обмежити дію виправленого Кримінально-процесуального кодексу, який набирає чинності 15 березня.

13 березня Верховна Рада відклала на невизначений термін розгляд законопроекту 7547, що може відмінити скандальні поправки нардепа Андрія Лозового в КПК.

Поправки Лозового зменшують строки слідства з років до місяців, що, на думку їх противників, дозволить уникнути покарання корупціонерам і колишнім членам Партії регіонів. Адже значно збільшиться кількість відмов у початку розслідування, оскільки правоохоронці не братимуть на себе відповідальність розслідувати злочини так швидко.

Крім того, в новому КПК є інші зміни, які по всій країні завалять суди клопотаннями з боку слідчих органів, змушених звертатися за додатковими дозволами для проведення експертиз. А це в свою чергу значно ускладнить роботу слідчих, принесе колосальний матеріальний збиток і позбавить маневреності оперативників і слідчих.

3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу.

22 листопада президент України Петро Порошенко підписав закон “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів”.

Після цього низка депутатівюристів та актикорупціонерів заявили, що до прийнятого закону нардеп-“радикал” Андрій Лозовой вніс шкідливу поправку, яка дозволить уникнути покарання колишнім членам Партії регіонів.

Читайте по темі: Амністія для друзів Порошенка. Під кого прийняли “поправку Лозового” і як її застосують на практиці

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE