Politerno > Україна і світ > BBC: Труханов був членом злочинної банди і мав частки в офшорних компаніях

BBC: Труханов був членом злочинної банди і мав частки в офшорних компаніях

  • 23 Квітня, 2018
  • 1584 Переглядів
  • 0

Міський голова Одеси Геннадій Труханов був залучений до злочинної банди з Одеси і володів значними частками у чотирьох офшорних компаніях у британських податкових гаванях.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на документи The Paradise Papers.

За інформацією журналістів, Труханов належав до злочинного угруповання з Одеси, члени якого  заробляли гроші на нафтовій промисловості.

В 90-х роках під час розвалу СРСР, членам угруповання вдалося переїхати до європейських країн. Вони використовували Італію, як свою базу. Тоді поліція почала їх підозрювати у контрабанді наркотиків та зброї.

“Протягом чотирьох років спеціалісти з боротьби проти мафії відстежували кроки та пересування членів угруповання по всьому континенту. Поліцейські записували їхні телефонні розмови і те, про що говорили чоловіки, було надзвичайно жорстоким”, – зазначає ВВС.

“Вони описували вбивства, які були особливо жорстокими.. “Я продовжував бити його по голові, поки вона не розламалась.. Я вбив його багатьма ударами.. “Вони були надзвичайно жорстокими”, – згадує заступник комісара італійської державної поліції Нунція Савіно.

Зазначається, що ця банда була організована відповідно до суворих мафіозних ліній, причому кожен член мав свою роль.

Серед них були:

Олександр Ангерт на прізвисько Дон Одеси. За інформацією поліції, одного разу його ув’язнили за вбивство.

Микола Фомічев, якого описують, як “жорстоку озброєну людину”.

Геннадій Труханов – за словами Савіно, він навчав членів банди “рукопашному бою і снайперській стрільбі з високоточної зброї”.

Попри наявні докази, більшості членам банди ніколи не пред’явили звинувачення, бо їхні злочини, як зазначає видання, не були скоєні в Італії. Врешті-решт, розслідування проти мафії було припинено.

Члени цього угруповання “шукали надійного прибутку для свого капіталу і бачили перспективу для їхньої готівки у лондонському ринку нерухомості”.

“Чоловіки приховали свої імена від публічної інформації, використовуючи офшорні компанії, зареєстровані на Британських Віргінських островах, де це було можливим стати анонімним власником”, – пояснює видання.

Завдяки отриманим документам The Paradise Papers, журналісти-розслідувачі отримали доступ до документації юридичної компанії Appleby, яка надає офшорні послуги.

Згідно з ними, стало відомо, що бухгалтер із Лондона Александер Попівкер (Alexander Popivker) створив та керував десятками офшорних компаній – відомих як Rubicon Group – за допомогою Appleby.

Деякі з цих компаній використали члени банди із Одеси, до яких, за твердженнями ВВС, належав Труханов.

“The Paradise Papers вказують, що Геннадій Труханов мав великі частки у чотирьох офшорних компаніях, якими управляла Appleby”, – йдеться у розслідуванні BBC.

Видання зазначає, що подібні юридичні компанії повинні особливо ретельно проводити перевірки з відмивання грошей своїх клієнтів, якщо їхні компанії належать політикам або особам, наближеним до політики.

Водночас ці юридичні компанії можуть дозволити іншим професіоналам робити відповідні перевірки замість них.

В Appleby делегували ці перевірки бухгалтеру Александеру Попівкеру. Його зробили “уповноваженим представником”. Це означає, що він міг приводити нові компанії в Appleby і поручатися за їхніх власників.

Видання пише, що ці дії легальні. Однак для роботи системи необхідно, щоб цей представник був незалежним та ретельним.

Водночас, за інформацією видання, Попівкер одружений на сестрі голови угрупування з Одеси Олександра Ангерта.

ВВС пише, що представники компанії Appleby нібито роками не знали, що Труханов став особою, наближеною до політики.

“Коли компанія запитала у Попівкера про гроші, він відповів Appleby “Геннадій Труханов нам невідомий”, але документи у власних файлах Appleby показують, що це не так”, – наголошує ВВС.

Пізніше Попівкер прокоментував ВВС інформацію про його клієнтів.

“Ніколи і за жодних обставин ні моя компанія, ні я особисто не були залучені, ні раніше ні зараз з клієнтом чи групою клієнтів, коли їхні діяльність, джерела та характер їхніх запропонованих операцій були під сумнівами щодо їхньої законності”, – стверджує британський бухгалтер.

Крім того, у коментарі ВВС, Труханов так само заперечив оприлюднену журналістами інформацію. Він наголосив, що вона “підриває його честь, гідність та репутацію”.

Нагадаємо, НАБУ підозрює Труханова, його заступника, а також директора департаменту комунальної власності та голову постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради у привласненні майна за схемою, яка завдала державі 185 млн грн збитків.

14 лютого НАБУ повідомило про затримання в аеропорту «Бориспіль» Труханова і його заступника Вугельмана, яких підозрюють у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем. Труханов заявив, що не має наміру «ховатися від слідства».

За день до цього детективи НАБУ і прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру чотирьом посадовцям мерії Одеси, у тому числі і чинному меру, ще трьох людей затримали.

Також ми повідомляли, 23 жовтня 2017 року співробітники НАБУ разом з озброєними силовиками винесли з квартири Труханова два опечатаних пакети з документами.

Труханов фігурує у справах щодо: 1) підписання мирової угоди з Борисом Кауфманом та Олександром Грановським щодо Одеського аеропорту; 2) купівлі приміщень заводу “Краян” за завищеними цінами під потреби міської влади; 3) привласнення коштів місцевого бюджету шляхом завищення вартості робіт із реконструкції автодоріг.

Як повідомлялось, 15 лютого Солом’янський районний суд Києва звільнив міського голову Одеси Геннадія Труханова з-під варти у залі засідань. Його відпустили на поруки депутата фракції «Блок Петра Порошенка» Дмитра Голубова.

Апеляційний суд Києва залишив в силіі запобіжний захід для Геннадія Труханова.

НАБУ показали схему розкрадань у справі Труханова.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагала заарештувати Труханова з можливістю вийти під заставу в 50 мільйонів гривень. Судовий розгляд супроводжувався сутичками прихильників, супротивників Труханова та поліції під стінами суду.

27 лютого було ухвалено рішення про невідсторонення самого мера Одеси Геннадія Труханова.

1 березня Солом’янський райсуд Києва відмовив САП у відстороненні від посади заступника одеського міського голови Павла Вугельмана, підозрюваного у привласненні майна.

 

Читайте також: Хто і навіщо воює проти мера Одеси Труханова, і чому його вже більше місяця немає в країні

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE