Politerno > Україна і світ > Нафтогаз оскаржить призупинення процедури виконання Газпромом рішення арбітражу

Нафтогаз оскаржить призупинення процедури виконання Газпромом рішення арбітражу

  • 14 Червня, 2018
  • 1193 Переглядів
  • 0

НАК “Нафтогаз України” отримав повідомлення про те, що апеляційний суд округу Свеа, який розглядає апеляційні скарги ПАТ “Газпром” на арбітражні рішення в справах з Нафтогазом, на цьому тижні виніс рішення про призупинення процедури виконання рішення арбітражу.

Про це повідомляє прес-служба НАК.

Рішення було прийнято судом без виклику Нафтогазу і, відповідно, без урахування пояснень і аргументів, які були б представлені Нафтогазом, якби суд повідомив його про наявність такого клопотання Газпрому і розгляд судом цього питання.

Рішення є тимчасовим.

Компанія найближчим часом подасть суду свої розгорнуті пояснення і контрагрументи і очікує, що, врахувавши їх, суд скасує рішення про призупинення.

Рішення не призводить до автоматичного скасування існуючих рішень в різних юрисдикціях, в результаті яких були накладені арешти на активи Газпрому.

Воно не призводить до скасування рішень Арбітражу і не дає Газпрому можливості вимагати у Нафтогазу повернення 2,1 млрд доларів, вже зарахованих рішенням арбітрів в якості компенсації Нафтогазу.

Раніше повідомлялося, що в Швейцарії судові виконавці проводять дії для арешту акцій проектних компаній морських газопроводів “Північний потік” і “Північний потік – 2” – Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG.

5 червня голандський суд задовольнив клопотання щодо арешту часток ПАТ “Газпром” в його голландських дочірніх компаніях та заборгованості цих дочірніх компаній.

Нагадаємо, 30 травня президент Порошенко заявив, що у низці європейських країн почали стягувати активи російського “Газпрому” на користь “Нафтогазу” на виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо контракту на транзит газу.

Головний комерційний директор НАК компанії Юрій Вітренко наприкінці березня зазначав, що процес стягнення може тривати до півроку.

Він, зокрема, не виключив можливості арешту газу російської компанії в підземних сховищах Європи або акцій оператора “Північний потік” у швейцарському суді для стягнення боргу.

Як стало відомо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсяги газу для транзиту.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку “Газпромом” погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі “Газпром” має сплатити 2,56 млрд доларів на користь “Нафтогазу”.

У той же час, Стокгольмський арбітраж не задовольнив вимогу НАК “Нафтогаз України” на перегляд тарифу на транзит в контракті з ПАТ “Газпром”.

Після цього “Газпром” вирішив більше не постачати газ НАК “Нафтогаз України” за контрактом і повернув отриману передоплату.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE