Politerno > Україна і світ > Тимошенко заявила, що після виграшу на виборах та зміни Конституції, може стати останнім президентом України (Відео)

Тимошенко заявила, що після виграшу на виборах та зміни Конституції, може стати останнім президентом України (Відео)

  • 20 Червня, 2018
  • 5227 Переглядів
  • 0

Лідер партії ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що візьме участь у виборах президента України у 2019 році.

Про це вона повідомила у середу під час відеоконференції у Facebook.

“Я буду балотуватися на посаду президента України”, – сказала Тимошенко.

За її словами, перше, що вона зробить, якщо переможе, – проведе референдум з прийняття нової Конституції. Також Тимошенко пообіцяла не “гратися в авторитаризм і монополію влади”.

Тимошенко розраховує, що вже за новою Конституцією восени 2019 року буде проведено парламентські вибори.

Крім того, на посаді президента лідер “Батьківщини” планує демонополізувати владу, “зробити її з одного боку сильнішою щодо втілення стратегій, а з іншого боку – правильно збалансованою, організованою, підконтрольною суспільству”.

«Для мене президентська посада, президентські вибори – це  не гра, а реальна зміна, на яку чекає країна. Якщо так станеться і я зможу виграти президентські вибори, тоді я хотіла би відразу провести референдум і прийняти на ньому нову Конституцію як новий суспільний договір між українцями. Треба демонополізувати владу, зробити її, з одного боку, сильнішою щодо втілення стратегій, а з іншого  – правильно збалансованою, підконтрольною суспільству. Це має бути влада, яка збере весь інтелект нації у один кулак і проведе Україну на найвищі щаблі світової конкуренції», – наголосила лідер «Батьківщини».

Тимошенко припустила, що після зміни Конституції вона може стати останнім президентом України, після чого країною керуватимуть канцлери.

Вона нагадала, що під час Форуму «Новий курс України», який відбувся в Києві 15 червня, розповідала про канцлерську форму правління «як про найсильнішу у світі, бо канцлер, на відміну від президента, завжди опирається на більшість у парламенті і це дає  силу, яка може ефективно та колегіально ухвалювати рішення».

Водночас Юлія Тимошенко зауважила, що була дуже здивована, що частина опонентів почали звинувачувати її у намірах федералізації, мовляв, канцлерська форма правління – це федералізація.

«Я хочу чітко сказати, що я і вся команда, яку я очолюю, виключно за унітарну  форму організації України. Федералізація в нашій країні не допустима, тому що існують дуже сильні центробіжні сили, які сьогодні розривають нашу країну, які сьогодні на Сході і на Заході  намагаються чинити провокації, розхитуючи єдність України. Тому забудьте про  слово «федералізація». Я ніколи цього не допущу, якщо буде можливість разом з вами по-новому будувати Україну. Федералізації не буде ніколи.  Унітарна країна!» – наголосила політик.

Лідер «Батьківщини»  також зазначила, що вона запропонувала спільний інтелектуальний діалог, у якому надала тільки пропозиції, у якому вона може виступити «тільки модератором рівних серед рівних без намірів нав‘язувати якісь думки і концепції».

«Замість того, щоб думати про масштабні речі, як побудувати наше життя в Україні для кожного українця, мої опоненти шукають якісь слова і фрази. Якщо комусь не подобається слово «канцлер» на чолі парламентської форми правління, то використовуйте слово прем‘єр-міністр, гетьман тощо. Не у слові справа, а в сильній системі управління країною», – заявила Юлія Тимошенко.

Також  Юлія Тимошенко зазначила, що і Крим, і Донбас мають повернутися Україні.

«Жоден українець і я як українка не заспокоїмося, доки не будуть повернуті Україні Крим і Донбас», – наголосила вона.

За її словами, шлях до повернення своїх територій полягає у проведенні переговорного процесу на базі Будапештського меморандум: «Потрібно проводити не фейковий, не той, який затягнув війну практично на 4 роки, а справжній переговорний процес на базі Будапештського меморандум, на рівні лідерів націй».

Юлія Тимошенко також вважає за необхідне посилити тиск і санкції на країну-агресора Росію та створити сильну армію, яка захистить Україну.

«Треба мати сильну армію, щоб ніхто навіть не подумав зазіхнути на територію України», – сказала політик і нагадала, що під час свого прем’єрства докладала всіх зусиль для створення професійної армії, але тодішній президент назвав це утопією і «мене заветували».

Коментуючи питання щодо розвитку  Донбасу після перемоги над Росією, лідер партії зазначила, що повернути життя на окуповані території – «це наше завдання».

«Саме зараз, ще до президентських виборів, треба розпочати переговори про створення міжнародного фонду відродження і розвитку Донбасу. Я переконана, і Крим ми повернемо. Усі, хто давав гарантії Україні недоторканності наших кордонів у Будапештському меморандумі, мають разом  з нами підняти демократичний світ, щоб створити фонди відродження і розвитку окупованих територій», – переконана парламентарій.

Окрім того, заявила  Юлії Тимошенко,  чинний президент, який казав, що за 2 тижні закінчить війну, не має права йти на виборчу кампанію, поки не виконає зобов’язання.

«Це його обов’язок сьогодні. Втрата десятків тисяч людей свідчить про те, що порожні обіцянки підмінені не миром, а зароблянням на крові. За це треба буде відповідати!» – наголосила вона.

Лідер «Батьківщини» подякувала всім тим, хто  залишив окуповані території  та поїхав на рідну землю шукати захисту: «Ми, українці, як єдина родина маємо всіх пригорнути, захистити».

Як свідчать результати опитування фонду “Демократичні ініціативи” спільно з соціологічною службою Центру Разумкова., якби вибори президента України відбувалися у квітні 2018 року, то в першому турі найбільше голосів отримала б Юлія Тимошенко.

Читайте також: Читайте також: Юлія Тимошенко запропонувала країні дорогу вперед (аналітичні нотатки за форумом Нового курсу)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE