Politerno > Україна і світ > Яценюк каже, що за дискредитацією “Стіни” стоїть Кремль

Яценюк каже, що за дискредитацією “Стіни” стоїть Кремль

  • 30 Липня, 2018
  • 1292 Переглядів
  • 0

Колишній прем’єр-міністр та лідер Народного фронту Арсеній Яценюк вважає, що Росія намагається зіпсувати імідж проекту “Стіна”, бо не хоче посиленого кордону між країнами.

Про це він розповів у коментарі “Радіо Свобода”.

“Москва відкрито не бажає мати кордон між Україною та Росією. Тому Кремль докладає величезних зусиль, щоб завадити або дискредитувати будь-який прикордонний проект”, – каже він.

При цьому екс-прем’єр наполягає, що проект – цілковитий успіх.

“Це частина одного з найбільших досягнень уряду після Майдану та зусиль усього українського народу: відновлення обороноздатності країни”, – заявляє він.

Яценюк називає неправдивими, “у стилі Геббельса”, звинувачення його в організації будь-яких неправомірних дій, що підживлюють “пропаганду Кремля”.

“Навіть якщо підрядники та місцеві чиновники щось вкрали (а розслідуванню доведеться це довести у суді), яким чином може бути залучений у це прем’єр-міністр?” – запитує він.

Колишній очільник уряду стверджує, що його дітище зуміло припинити контрабанду та незаконну міграцію, а також допомогло Україні забезпечити безвізовий режим із ЄС і закласти основу для можливого членства в НАТО.

“Наші партнери завжди давали зрозуміти, що Україна має побудувати надійний кордон із Росією”, – зазначив Яценюк.

Журналісти звернулись також до прикордонників з питанням щодо надійності нового кордону. Прикордонник з Гоптівки Оксана Іванець визнає, що стіна не витримає російського наступу, але вважає, що не в цьому її суть.

“Вона дає нам час організувати першу лінію оборони, поки ми чекаємо прибуття Збройних сил”, – пояснила вона.

Іванець сподівається, що в певний момент критики проекту, який також називають “Європейський вал”, все ж зникнуть.

“Вони повинні розуміти, що по той бік – агресор… Ми повинні тримати Росію чимдалі”, – каже вона.

Іванець додала, що прикордонники майже щодня бачать чоловіків у військовій формі з російської сторони, іноді на бронетранспортерах.

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи про розкрадання бюджетних коштів, виділених на проект “Стіна”.

Посадовців Державної прикордонної служби та представників бізнесу підозрюють у корупційних зловживаннях, в результаті яких інтересам держави завдано збитків у розмірі понад 16,68 млн грн.

Раніше ми повідомляли, що проект з інженерного облаштування кордону “Стіна”, широко анонсований у 2014 році тодішнім прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, вже коштував 680 мільйонів гривень. Гроші на будівництво укріплень розподілені за непрозорою процедурою, а серед отримувачів коштів – фірми-прокладки. Генеральних підрядників із будівництва “Стіни” ДПСУ обрала без конкурсних процедур у закритому режимі. У службі не змогли пояснити причини обрання нинішніх підрядників.

У липні 2017 року стало відомо, що протягом 2016-2017 років співробітники Держприкордонслужби та ряд приватних фірм незаконно привласнили та розтратили 100 млн грн під час будівництва інженерно-технічних споруд на кордоні з Росією (проект “Стіна”).

На початку серпня 2017 року Солом’янський райсуд Києва заарештував сімох підозрюваних у розтраті державних коштів, виділених так званого проекту “Стіна”.

Згодом стало відомо, кого саме з семи осіб було затримано в рамках розслідування справи про розтрату грошей, виділених на проект “Стіна”.

У березні цього року детективами НАБУ проведено обшук у екс-директора ТОВ “Укр Трейд Альянс”. Обшук відбувся у рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо розтрати понад 16 млн грн під час реалізації проекту “Стіна”.

Читайте також: Останнє американське попередження. На кого впаде “Стіна” у Києві?

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE