Politerno > Україна і світ > Борг виробника “Молота” перед банком Януковича продали в 5 разів дешевше людям, пов’язаним з БПП

Борг виробника “Молота” перед банком Януковича продали в 5 разів дешевше людям, пов’язаним з БПП

  • 16 Серпня, 2018
  • 1438 Переглядів
  • 0

Борг державного заводу “Маяк” перед ліквідованим банком продали приватній фірмі в 5 разів дешевше.

Про це йдеться в угоді між банком та ТОВ “Агат”, а також у судових матеріалах справи, повідомляє проект “Марлін”.

Завод “Маяк” входить до концерну “Укроборонпром” і відомий тим, що виробляє міномети “Молот”, які регулярно вибухають на полігонах.

Борг на аукціоні продавав Фонд гарантування вкладів фізичних осіб від імені ліквідованого у 2016 році Всеукраїнського банку розвитку. Останнім володів син екс-президента Олександр Янукович.

Завод був винен банку 118,3 мільйона гривень, однак приватне підприємство викупило борг у більш ніж п’ять разів дешевше – за 21,1 мільйон.

Водночас, ТОВ “Агат”, яке тепер володіє правом на борг, на судових засіданнях виступало як правонаступник банку Януковича.

У кінці грудня 2017 року Господарський суд Києва вирішив стягнути з державного заводу на користь банку 68 мільйонів гривень заборгованості за тілом кредиту, 25,3 мільйона гривень заборгованості з процентів і 25 мільйонів гривень пені.

Додатково “Маяк” має сплатити 240 тисяч гривень судового збору.

Завод взяв кредит в розмірі 2,8 мільйона доларів під 12% річних ще в серпні 2014 року, але не мав змоги віддати гроші.

В червні справа отримала новий поворот. До суду звернулася приватна фірма ТОВ “Агат” як правонаступник Всеукраїнського банку розвитку.

Наразі розгляд справи триває у суді.

У березні 2017 року борг як актив був виставлений на продаж на платформі “Прозоро.Продажі” з початковою ціною 66 мільйонів гривень.

Втім, кілька аукціонів поспіль охочих учасників не знайшлося. На останньому аукціоні з початковою ціною 20,9 мільйонів гривень перемогло ТОВ “Агат”, яке запропонувало на 200 тисяч більше.

“Агат” зареєстрований за однією адресою з “Маяком”. Серед співзасновників “Агату” приватна фірма “Маяк-Кап” – виробник одноразового посуду, який також знаходиться за адресою “Маяку”.

За даними редакції “Наші Гроші” власник “Маяк-Кап” Сергій Семовоник є бізнес-партнером Марії Перегудової. Її родич Олександр Перегудов ще з 90-их років керував заводом “Маяк” і тільки в січні пішов на пенсію.

Також Семовоник протягом 2014-15 років був на громадських засадах помічником народного депутата від “Блоку Петра Порошенка” Михайла Гвоздьова, доки той не очолив державне підприємство “Антонов”.

Згодом Гвоздьов став головою ради директорів “Української авіабудівної корпорації”, куди, зокрема, увійшов завод “Маяк”.

Як повідомлялось, Національне антикорупційне бюро розслідує 22 кримінальних провадження щодо можливих зловживань службовцями підприємств, що входять до ДК «Укроборонпром».

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE