Politerno > Україна і світ > США закликали Угорщину не блокувати співпрацю України з НАТО

США закликали Угорщину не блокувати співпрацю України з НАТО

  • 14 Грудня, 2018
  • 1245 Переглядів
  • 0

США закликали Угорщину відновити відносини з сусідньою Україною і не намагатися блокувати співпрацю Києва з НАТО, заявивши, що «якщо Україна зазнає невдачі, Угорщина виявиться на передньому краї російської агресії».

Про це повідомляє Голос Америки.

Посол США в Будапешті Девід Корнстейн заявив парламентському комітету, що Угорщина може зробити більше для «встановлення пріоритетних альянсів» в той час, коли, за його словами, Росія знову є загрозою для України і Європи.

«Зараз, як ніколи, Росія відчуває Захід, – зазначив Корнстейн в заяві, поширеній посольством США. – Ми твердо переконані, що для союзників з НАТО кращий спосіб просувати реформи в Україні полягає в тому, щоб робити це шляхом спілкування з Україною, а не шляхом блокування взаємодії України з НАТО».

Корнстейн сказав, що Угорщина, яка значною мірою залежить від російських нафтогазових і ядерних енергетичних ресурсів, грає з вогнем, заграючи з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Нам потрібно пам’ятати загальну картину, – сказав він. – Путін не зацікавлений в національному суверенітеті. Його погляди неоімперські. Якщо Україна зазнає невдачі, Угорщина виявиться на передньому краї російської агресії».

Державний секретар Міністерства закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр заявив парламентському комітету, що відмінності між США та Угорщиною не є стратегічними, і висловив надію, що діалог допоможе їх виправити, повідомляє державне інформаційне агентство MTI.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримав санкції Заходу щодо Росії за анексію Кримського півострова і підтримку Москвою проросійських сепаратистів на сході України, але Орбан також піддав критиці ці санкції.

Нагадаємо, що відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися в 2017 році, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту, який, як здалося угорцям, обмежує права їх діаспори в Закарпатській області.

Як повідомлялось, Угорщина не відмовиться від свого “вето” на проведення засідань Комісії Україна-НАТО, як цього вимагають у ЄС та НАТО, але не перешкоджатиме запрошенню міністрів закордонних справ України і Грузії на зустріч очільників зовнішньополітичних відомств країн НАТО.

Наприкінці червня Угорщина офіційно відмовилася від вето щодо проведення окремої зустрічі лідерів НАТО за участі українського президента Петра Порошенка, але і надалі блокує Комісію Україна-НАТО (КУН).

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE