Politerno > Україна і світ > ЦПК: Законопроект Порошенка про незаконне збагачення гірший, ніж Януковича

ЦПК: Законопроект Порошенка про незаконне збагачення гірший, ніж Януковича

  • 28 Лютого, 2019
  • 1621 Переглядів
  • Comments Off

Законопроект Петра Порошенка про незаконне збагачення гірший, ніж норма, запроваджена 2011 року за часів Віктора Януковича.

Про це заявляють у ЦПК.

Президент пропонує наступну редакцію: “Набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав за відсутності ознак зловживання владою або службовим становищем чи прийняття пропозицій, обіцянки чи одержання неправомірної вигоди службовою особою, а так само передача нею таких активів у будь-який інший спосіб”.

“За такого формулювання, незаконне збагачення неможливо буде довести в суді”, – стверджують у ЦПК.

У Центрі протидії корупції пояснюють, що для притягнення чиновників до відповідальності за необґрунтовані статки слідству потрібно буде доводити, що такий чиновник не отримував хабарі або не зловживав владою чи службовим становищем.

“Простіше кажучи, прокурор буде зобов’язаний надати суду окремі докази, які підтверджують невинуватість чиновника у двох злочинах (зловживання та хабар), а вже потім мова може йти про незаконне збагачення”, – зазначає ЦПК.

Читайте також: НАБУ заявляє, що усі справи про незаконне збагачення будуть закриті (Відео)

Відповідно, президентський законопроект фактично означає, що слідство має проводити окремі слідчі дії, щоб спростувати ці два злочини. Однак таких повноважень не передбачає Кримінальний процесуальний кодекс.

“З таким формулюванням неможливо буде притягти чиновників до відповідальності за набуття майна, яке не пояснюється їхніми офіційними доходами”, – наголошують у ЦПК.

У Центрі протидії корупції наполягають, що законопроект Порошенка погіршує формулювання злочину незаконного збагачення, запроваджене за часів Януковича 2011 року.

“Тоді вперше прийняли цю статтю, але прописали її таким чином, щоб унеможливити покарання за незаконне збагачення. Тоді під незаконним збагаченням розумілося отримання неправомірної вигоди. Проте, якщо раніше для покарання чиновника за незаконні статки необхідно було довести отримання хабара, то зараз Порошенко пропонує довести, що чиновник НЕ отримував хабар та не зловживав своєю посадою”, – підсумовує ЦПК.

Читайте також: У САП розповіли, кого врятував КС декриміналізацію статті про незаконне збагачення

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE