Politerno > Тернопільщина > Влада намагається зірвати вибори у Тернополі чи пробує “перекроїти” під себе ОВК і ДВК? (Відео)

Влада намагається зірвати вибори у Тернополі чи пробує “перекроїти” під себе ОВК і ДВК? (Відео)

  • 13 Березня, 2019
  • 2199 Переглядів
  • Comments Off

Центральна виборча комісія (ЦВК) 12 березня прийняла постанову № 534 про дострокове припинення повноважень окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу №163, до якого належить м. Тернопіль.

ЦВК на своєму засіданні розглянула окремі питання діяльності окружної виборчої комісій з виборів Президента України територіального виборчого округу №163.

Член Центрвиборчкому Катерина Махніцька повідомила присутнім, що 12 березня до комісії надійшов документ, який супроводжувався поясненнями голови комісії Миколи Крука, який вважає, що постанова № 8 окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 163 від 10 березня «Про утворення дільничних виборчих комісій в межах ТВО 163» прийнята з порушеннями Закону України «Про вибори Президента України».

До ЦВК також надійшло пояснення заступника голови цієї ж комісії Євгена Цимбровського, який визнав, що у рішенні ОВК мало місце порушення квотного принципу при розподілі керівних посад у дільничних виборчих комісіях. Однак, він зазначив, що рішення приймалося за погодженням із суб’єктами подання кандидатур до складу цих комісій.

Попри це, ЦВК прийшла до висновку, що окружна виборча комісія, приймаючи постанову від 10 березня 2019 року № 8 «Про утворення дільничних виборчих комісій в межах ТВО 163», порушила принципи законності та заборони незаконного втручання будь-кого у виборчий процес, рівності всіх кандидатів на пост Президента України і скасувала цю постанову.

Та як зазначають юристи, найбільш абсурдним у рішенні ЦВК є той факт, що рішенням Центрвиборчкому були достроково припинені повноваження усього складу ОВК.

Також ЦВК зобов’язала окружну виборчу комісію, після сформування її нового складу до 16 березня утворити дільничні виборчі комісії в межах ТВО №163. Кандидатури до складу зазначеної окружної виборчої комісії мають право подавати кандидати на пост Президента України, не пізніше 24 години 14 березня через подання до ЦВК. Рішення прийняте одноголосно.

Зараз кабінет голови комісії в Тернополі у Палаці культури “Березіль” опечатаний, а колишні члени комісії не знають де знаходиться печатка та голова ОВК. Тому повідомили про це правоохоронців. Вони переконують, що їхні права порушили.

“ЦВК прийняла рішення про припинення діяльності окружної виборчої комісії і скасування постанови ОВК про формування дільничих виборчих комісій. Таким чином зірвано календарний план проведення виборів, які затвердили ЦВК, – каже  член ОВК №163  Андрій Машко. – Зараз стоїть серйозне питання про дотримання термінів та строків проведення виборів на території виборчого округу 163, який охоплює місто Тернопіль. Згідно з постановою ЦВК суб’єкти виборчого права, а саме кандидати в Президенти до 14 березня мають подати нві кандидатури до складу ОВК, які мають утворити новий склад дільничих виборчих комісій.

В свою чергу, колишній член виборчої комісії Петро Жук, який був обраний головуючим на засіданні ОВК округу №163 10 березня, сказав представникам ОПОРИ, що голова комісії поскаржився в ЦВК на те, що його усунули від керівництва комісією та на нього чиниться тиск. Петро Жук додав, що сама постанова №8 не містить грубого порушення закону і комісія не вийшла за рамки закону. Він пояснив, що коли 10 березня його обрали головуючим на засіданні, то голова ОВК проголосував за це рішення та не мав заперечень. Про це, за словами Петра Жука, є відповідний відеозапис. Також, за його словами, на другий день Крук заперечив свої дії та сказав, що на нього вчинили тиск.

Петро Жук розповів ОПОРІ, що присутні на засіданні представники майже всіх суб’єктів виборчого процесу жодних заперечень щодо такого керівного складу ДВК не мали. Він вказав, що до цього часу жоден суб’єкт виборчого процесу не поскаржився, тому підставою розгляду цього питання було звернення голови комісії до ЦВК. Також він вважає, що керівництво ОВК №163 не виконало покладених на нього обов’язків.

Читайте також: “Чорний піар” народного депутата Тараса Юрика в боротьбі за “чесні вибори”

 

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE