Politerno > Україна і світ > Якщо Порошенко не втече з країни, йому буде гарантовано незалежний судовий процес – Соболєв

Якщо Порошенко не втече з країни, йому буде гарантовано незалежний судовий процес – Соболєв

  • 15 Березня, 2019
  • 2816 Переглядів
  • Comments Off

“Зміна політичних правил  в країні можлива лише за однієї твердої умови: не може своїми брудними руками жоден правоохоронний орган втручатися в політику. Насамперед це стосується СБУ, яка повинна займатися абсолютно іншими речами”, – про це в інтерв’ю WN зазначив Сергій Соболєв, народний депутат України, заступник керівника фракції  ВО “Батьківщина”.   

– Жахливий корупційний скандал в оборонці, в держави під час війни вкрадено сотні мільйонів гривень. Як би Ви оцінили реакцію президента Порошенка і його оточення?

Те, як Порошенко відреагував на розслідування журналістів Bihus.Info, – це дуже характерний приклад того, наскільки він продовжує лінію, яку започаткував Янукович: взагалі не реагувати на те, що відбувається в країні і жити в паралельному світі, який створює оточення.

Власне, мені здається, що нині те саме робить  Порошенко. Тобто він живе в абсолютно нереальному світі. Судіть самі. Президент майже півтори доби не коментував ключову подію (25 лютого журналісти показали дві перші серії свого розслідування), коли він і його найближчі бізнес-партнери стали фігурантами корупційного скандалу. Скандалу, що множить на нуль  головне гасло  виборчої кампанії Порошенка – “Армія. Віра. Мова”.

Я думаю, що це зайве підтвердження того, на скільки ця інформація стала шоком для президента і його оточення. Тоді в сесійній залі, як ніде, було видно, що відбувалося у фракції БПП, вони взагалі відмовлялися щось коментувати. А перші коментарі… Недолугі і брехливі… І як вони намагалися підмінити деякі терміни для того, щоб тільки відвести тільки від удару Президента України.

Власне, а що розкопали журналісти? (розмова відбулась одразу після того, як світ побачив перші дві серії розслідування Bihus.Info про розкрадання в “Укроборонпромі”). Суть справи дуже проста – з українських складів, які належать Міноборони України під час війни з Росією під різними схемами вкрадено запчастини для бойової техніки. Далі ці запчастини перепродавалися так, нібито вони звідкись завезені. Продавались тому ж Міноборони, безпосередньо – “Укроборонпрому” як структурі, яка безпосередньо опікується цим ділом.

А цю структуру курирував екс-перший заступник глави РНБО – ключового органу у системі безпеки і оборони країни, пан Гладковський – давній бізнес-партнер Порошенка і Кононенка. І от Гладковський через свого сина і двох його «подільників», а це молоді люди, яким було по 22 роки, коли вони почали фігурувати у цьому скандалі, – вони всі перепродували ці запчастини для бойової техніки в два, три, чотири, а були факти і вісім разів дорожче, ніж ці запчастини коштували на ринку.

Найстрашніше, що все це перепродавалося під виглядом нових запчастин, а насправді армія одержувала старі запчастини, які досить часто вже були непридатні для експлуатації. Скільки життів за це заплачено – ніхто не скаже, але сам факт того, що для ремонту техніки, яка йшла на фронт, використовували не якісні, а той зіпсовані запчастини – це немислимо. Оце суть скандалу.

– Тобто, вони крали запчастини на складах “Міноборони” і перепродавали їх тому “Міноборони”, але  втридорога!

– Саме так. Більше того, вони опустились навіть до того, що  щоб проводили  ці оборудки через підприємство, яке до останнього належало пану Порошенку – через “Ленінську кузню”. Нагадаю, недавно Порошенком перепродав, за інформацією журналістів, за 300 млн доларів “Ленінську кузню” Сергієві Тігіпкові. І тут хочу наголосити. За дивним збігом обставин Тігіпко через короткий час після цього отримав першу ліцензію на експорт газу українського виробництва закордон за європейською ціною.

Тобто, якщо це все пов’язати в один ланцюг, а до цього ще додати ситуацію, яка склалася навколо Львівського бронетанкового заводу, і ті розслідування, які вів я, щодо поставок в армію недоброякісних мастил, що спричинило зупинку танків, то, я думаю, все це разом становить тільки початок великої історії, яка  сповна може бути розслідування після виборів президента.

На жаль, виявилось, що ми мали не гаранта конституції, а баригу, який спільно з найближчим своїм оточенням розкрадали армійські бюджети, які, нагадаю, формуються із 1,5% відрахувань із зарплати кожного українця, а також з платежів, що їх підприємства платять до державного бюджету у вигляді податків.

– Чи залишається тепер у Порошенка шанс на другий тур? Деякі соціологи кажуть, що так

– Я б не оцінював таку соціологію буквально. На моє відчуття, сьогодні соціологія, особливо після старту офіційної виборчої кампанії, стала фактично її заручницею. Коли ви бачите, що кожне соціологічне дослідження в середньому показує 3% похибки, то можливість гратися з цими 3% дуже велика. Комусь додали, а в когось – забрали і отримали 6% різниці. А також слід брати до уваги вибірку, коректність… Тому я б орієнтувався на соціологію, що була до старту виборчої кампанії. Правда, тоді було політичне навантаження, але ставки були зовсім інші.

На мій погляд, довіра до президента Порошенка підірвана остаточно. Він давно вже повинен був зробити все для того, щоб його найближчі друзі, такі, як Гладковський, назавжди були відсторонені від цього. А якщо цього не сталося, то винуватці у мародерстві мають бути негайно покарані.

Натомість, ви подивіться що коїться. Як тепер з’ясувалось, справи про розкрадання оборонки в прокураторі розслідують з 2015 року, в НАБУ (якщо я не помиляюся) –  з 2016-го. Всі знають, що такі справи негайно  кладуться на стіл президенту. А тепер порахуємо, скільки років розслідування цих справ  фактично блокували. І Гладковський був спершу відсторонений від посади і вже тільки потім звільнений з неї, коли стало зрозуміло, йдеться про скандал, який не можливо “затерти”.

– Таке враження, що Україна беззахисна перед корупцією, яка замикається на Президентові.     

– Знаєте, ця історія унікальна тим, що замести сліди неможливо. Ми чудово розуміємо, що, не маючи абсолютно чіткої інформації, ніколи пан Бігус і група журналістів, не оприлюднили б те, що ми почули. Ті матеріали – аудіозаписи, документи – все це вже не знищити.   

Інше питання, як швидко на це все можна відреагувати. Процедура імпічменту. Починається елементарно – це збір підписів з вимогою почати процедуру імпічменту.  Ми звернулися в секретаріат ВРУ і отримали протягом двох годин підписні листи. А ці казки спікера про те, що хтось там тиск вчиняв…  Я особисто заходив в кабінет до уповноваженої особи, яка зобов’язана видати підписні листи. Абсолютно спокійна розмова, коли я поклав відповідну заяву на стіл уповноваженої особи.  І реально за дві години після звернення ми підписні листи отримали. Але буквально за ніч щось сталося, скоріш за все , це був дзвінок від Президента Порошенка спікеру Парубію, і пішла команда апарату відкликати  підписні листи.

При чому вони відкликали наші підписні листи, але не відкликали підписні листи, які були надані іншому народному депутату і котрий  продовжує збирати підписи.

Тут також слід нагадати, що у нас нема закону про спеціальну комісію, нема спеціального прокурора, а без цього сама процедура імпічменту є під питанням. Однак у нас є Конституція України, де процедура імпічменту розписана. І  нас є окремо статті Закону про регламент.

– Зрозуміло, що інформацію журналістам  

– Мені важко сказати, хто ці інформатори. Більше того, я думаю, це правильно, що журналісти захищені. Вони мають право не розкривати своє джерело. Без сумніву, йдеться про достатньо серйозний масив інформації, яку неможливо  зібрати в межах окремого журналістського розслідування. Вважаю, що  інформація “витекла” з органу, який системно веде відповідну роботу.

Нагадаю, представники фракції БПП одразу почала робити заяви про те, що   інформація злита з прокурорського середовища. Про це, зокрема, заявив нардепа Гончаренко, коли ми з ним були на Радіо Європа. Тобто, одразу було

зрозуміло, що інформація легальна і є у відповідних органах. Згодом це підтвердили і Генеральна прокуратура, і НАБУ.

– Як буде захищатися Порошенко, коли програє вибори? Втеча з країни?

– Справді, це у нас типова лінія поведінки – тікати від політичної та кримінальної відповідальності. За весь цей час, якщо брати топ-посадовців, то лише Юлія Тимошенко не побоялася і пішла в суд і врешті-решт виграла цей суд. Всі інші, на жаль, втікали.

Як вчинить Порошенко мені дуже важко сказати. Але втратити всю ту власність, яку він має в країні… Йому треба буде її якось захищати. Янукович передав свою власність Порошенкові. Як буде діяти Порошенко, повторюю, мені важко сказати.

Але я думаю, нова влада має гарантувати неупереджений судовий процес.

– Недавно пройшла “злива” сюжетів на підконтрольних канал про те, як люди переказували гроші “Батьківщині” і нічого про це не знали?      

– Абсолютно зрозуміло, що процес фінансування виборчої кампанії “Батьківщини” відбувається через середній бізнес, але таким чином, щоб не дати жодної можливості правоохоронним органам тиснути на цей бізнес.

Ну наприклад. Недавно ми отримали від своїх джерел, один документ. Це доручення, яке  надійшло в СБУ в усіх областях, з переліком підприємств, які, як вони кажуть, пов’язані із політичною силою “Батьківщина” або з іншими опозиційними політичними силами. Вимога – негайно з ними розправитися шляхом перевірок. Це яскравий приклад, яким чином діють закони Януковича за президенства Порошенка. Ті самі методи.

Розумієте, зупинити підприємство – це найпростіше, а що далі?

Тому відповідь на ваше запитання лежить на поверхні: коли вони там виявляють якусь особу, яка нібито не могла внести певну суму, то зрозуміло, що тут діє принцип ні в якому разі не підставити тих, хто це може робити.

Друга заувага. А чому такі розслідування проводять лише щодо “Батьківщини? Якщо зайти на сайт НАЗК і взяти фінансові звіти партій і далі зіставити їх з інформацією про те, хто переказував ці внески на рахунки партій, то у більшості випадків одразу вималюється красномовна вертикаль.

– Чи не варто поміняти правила гри і домовитись, що СБК поліція прокуратура і т.д. – поза політикою?

– Зміна політичних правил в країні можлива лише за однієї твердої умови: не може своїми брудними руками жоден правоохоронний орган втручатися в політику. Насамперед це стосується СБУ, яка повинна займатися абсолютно іншими речами. Вони повинні захищати країну від зовнішнього ворога, а не боротися із підприємцями всередині країни.

Це ключове питання нового президента. І коли так станеться, тоді у нас не буде жодних проблем з тим, щоб кошти легально вносити на рахунки партій, не буде проблем з тим, щоб діяло обмеження щодо суми – як є у всіх демократичних країнах.

– Як відомо, Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2

Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення. Що це за гра?

– Це наслідки нереформованого Конституційного суду. Залишися старі кадри Януковича, які рішенням Конституційного суду змінювали Конституцію України.  Щодо багатьох цих суддів тривають кримінальні провадження. То які   рішення вони можуть ухвалювати!

Але подивіться на нові призначення президента. Порошенко призначає на посаду судді Конституційного суду особу, яка в момент коли було голосування за Харківські угоди, голосувала одночасно в двох органах: у ВРУ і в той же час на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи. Веду мову про пана  Головатого. (27 лютого 2018 року Указом Президента України за результатами конкурсу Сергій Головатий був призначений суддею Конституційного Суду України). Оттаких людей призначає Порошенко суддями Конституційного суду. 

Щодо голови Конституційного суду. Пан Шевчук має заслуги, освіту, чудову юридичну школу, але він заручником інтрижок президента, особливо коли треба прикрити “трьох друзів” від переслідування. Саме в такий спосіб було ухвалене зухвале рішення про скасування статті про незаконне збагачення, в порушення принципу верховенства права.

– І що робити тепер? 

– Юлія Тимошенко негайно запропонувала свої пропозиції – законопроект зареєстрований.

– Але яка перспектива, адже ВРУ однаково контролює президент?

– Я думаю, що переважить авторитет європейських органів, реакція котрих на цю новелу різко критична. Під цим зовнішнім тиском ті у парламенті, хто не хотів би голосувати, проголосують як слід. Адже без цього будь-яке співробітництво в рамках міжнародних антикорупційних структур, як-от ГРЕКО, будь-яка фінансова допомога, будь-які інвестиції в країну будуть не можливі.

– Наслідки були прогнозовані, чому ж влада наважилась на такий зухвалий крок ?

– Я думаю, що  це такий хитрий трюк з розрахунку, що незабаром президентські вибори, а далі – нехай хоч хата згорить.

“Врятуюсь при владі, – думає Порошенко, то все “замнемо”, програю – то нехай нова влада відповідає”. Я думаю, що логіка саме така.

– Як би ви пояснили феномен коміка Зеленського, який сьогодні очолює президентський рейтинг?

– Ми робимо одну справу – і Тимошенко, і Зеленський. Ми руйнуємо цю корумповану систему. Далі нехай переможе найсильніший. І вже хай громадяни визначаються, хто краще готовий до виконання функцій президента.

Власне, феномен Зеленського пов’язаний із запитом на нові обличчя, але це не каміння в бік Зеленського. Ключове питання – наскільки особа готова до управління держави.

Водночас, як на мене, це блакитна мрія Порошенка: пересварити всіх тих, хто є в опозиції. На це не можна піддаватись. Шукаймо позитив. От, ключові опозиційні кандидати підписали угоду  про те, що вони будуть відслідковувати всі факти порушення законодавства з боку нинішньої влади. Це добрий крок.  І вже є перший результат цього – спільна заява до суду Гриценка і Тимошенко, і суд виніс ухвалу, якою  скасовано постанову ЦВК, котра узаконювала підкуп виборців шляхом укладанням угод про агітацію. Власне, суд не побоявся за спільним позовом ухвалити рішення про незаконність.

– Щойно члени “Батьківщини” викрили масову схему скупки голосів за бюджетні гроші, яку вирішила побудувати команда Порошенка, як СБУ заявила, що от, мовляв, накрили, схему у виконанні “Батьківщини”.

– Вас не дивує, що коли звинувачення стосуються мережі Порошенка, то є сотні фактів, які передані, які зафіксовані. Я знаю, що на Львівщині в РДА роздавали гроші… А що СБУ показує, коли звинувачує Тимошенко – якісь листки.

І щораз фігурують ті самі прізвища.

Я думаю, в цьому ключова різниця. У справі про підкуп виборців Порошенком є конкретні, передані поліції факти. А ви покажіть хоча б одного виборця, якого підкупила Тимошенко. Нема такого, фігурують якість листочки, але нема жодного факту.

Більше того, коли я чую, що буде в одній області буде задіяно майже 1 млрд грн на підкуп, то хочу сказати, вони в СБУ не мають межі, вони вже не знають, що придумати, щоб оббрехати людину.        

– Міністр МВС Арсен Аваков в інтерв’ю “Дзеркалу тижня” повідомив про транзитний сервер як можливу технологію фальсифікації на цих президентських  виборах.

– До нас теж така інформація постійно надходить, хоча ми не вірили, що таке можливо після Януковича. У нього транзитний сервер був встановлений в АП. Однак сьогодні наші прихильники ведуть розслідування щодо можливого створення транзитного серверу в надрах СБУ. Вдумайтеся, в СБУ, яка повинна відслідковувати такі речі.

У чому суть транзитного сервера. Це не паралельний підрахунок голосів, це ситуація, при якій всі дані надходять не на сервер ЦВК, а спочатку на цей транзитний сервер. Там ці дані обробляю, а потім їх  надсилають до ЦВК . От в чому суть цієї авантюри.

Ми знаємо прізвища поки що двох осіб, які цим безпосередньо займаються і є кураторами цього в СБУ. Ми будемо це відстежувати.

– Справа про вбивство Гандзюк. Яке ваше бачення? Влада і її намагається використати в політичній боротьбі.    

– У цій справі є кілька ключових речей. Перша, – будь-яка спроба підвести політику під цю справу закінчиться плачевно для самого Порошенка. Нагадаю, першим почав фігурувати в цій справі депутат від фракції БПП, чий помічник, згідно із заявою прокуратури, передав гроші замовника. І яка реакція на це. Тиша, мовчання нібито нічого не сталося.

Друга річ.  Голова Херсонської обласної адміністрації і його заступник, які були безпосередньо пов’язані з цією організованою злочинною бандою, яка здійснювала безпосередньо напад і всі інші речі.

Далі випливає третя особа – Мангер.

Тепер реакція: чи виключений із фракції народний депутат, чий помічник причетний до вбивства – ні; із партії БПП – ні; знятий голова ОДА – ні, тільки його заступника після низки скандалів прибрали.

Реакція “Батьківщини”. Ще нема жодного факту, але ми одразу заявили, що  Мангер виключений з партії. Ми рекомендували фракції проголосувати за його відсторонення від посади голови Херсонської обласної ради. На час розслідування.

І що потім?. Про фігурантів від БПП – ніде ні слова, натомість довкола Мангера хотіли розкрутити скандал.

Повторюю. Ми, як партія, зробили все можливе. Ми виключили з партії і сказали – розслідуйте. У цьому принципова різниця між нами і ними.

– Дякуємо за інтерв’ю.

Розмову вів Віктор Шаповал.      

Читайте також: З ким зустрінеться Тимошенко у другому турі, Зеленським чи Порошенком? – експертне опитування

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE