Politerno > Україна і світ > Луценко в Америці. Розбір польотів від Альони Шкрум

Луценко в Америці. Розбір польотів від Альони Шкрум

  • 25 Березня, 2019
  • 1992 Переглядів
  • Comments Off

Ви, мабуть, вже знаєте про те, як ГенПрокурор пан Луценко повідомив журналістам у Вашингтоні, що пані Посол США “передала йому список осіб, проти яких не можна порушувати кримінальні справи“.

Він також заявив, що ГПУ розслідує справу щодо втручання українських правоохоронних органів (тобто НАБУ) у виборчу кампанію США на боці Хіларі Клінтон.

В чому гра та суть скандалу?

Якщо коротко, Порошенко через свого Генпрокурора вирішив “зіграти” одночасно на розбіжностях демократів та республіканців, заручитися підтримкою останніх, і одночасно “злити” директора НАБУ Ситника та посла Йованович.

Навіщо?

Якщо з Ситником – “навіщо” зрозуміло, то з Послом США все складніше: пані Посол неодноразово вимагала звільнення заступника Луценка – Холодницького, після скандала з оборонкою відкрито вимагала аудиту свята святих – УкрОборонПрому та розслідувань, і дуже недвозначно дала зрозуміти, що США НЕ буде закривати очі на фальсифікації на виборах.

Це і стало останньою краплею. Порошенко конче потрібна мовчазна згода США на фальсифікації, підкуп та вкиди на виборах.

На цьому фоні зіграти вирішили на тому, що пані Посол США в Україні – призначена ще Адміністрацією Обами, тобто демократами. І Луценко дозволив собі сказати публічно в США, що саме за її підтримки НАБУ наче б то втрутилося в американські вибори – надавши інформацію по Манафорту і чорній бугалтеріі партії регіонів ще до виборів Трампа. Хоча ще нещодавно Генпрокурор хвалився, що допомагає слідству проти Манафорта, тепер – ситуація змінилася на 180 градусів.

Україна. Втрутилася. В американські вибори. – говорить наш Генпрокурор.

Не Росія – що грала на боці Манафорта і його клієнта – Януковича, а Україна.

Читайте також: Йованович залишиться. Чому Порошенку не вдасться збити американського посла

Трамп вже повідомив у своєму твітері, що: “Україна втручалася у вибори США“.

Нагадаю, Манафорт, як особистий політтехнолог Трампа, вже за ґратами і буле сидіти 7 років, в тому числі за фактами не декларування мільйонів доларів, отриманих від Януковича (!) на лобізм Януковича в США і програму – не повірите, як все заплутано – дискредитації Юлії ТимошенкоДокументи щодо цього – публічні, гроші – теж знайшли.

За ґратами також сидять по різним звинуваченням: особистий адвокат Трампа, і твоє близьких друзів Президента. Адвокат Трампа Коен засуджений в тому числі за приховування фактів будівництва Трамп Тауер у Москві та інші зв’язки з РФ.

Тепер увага від Росії та її втручання у вибори в США – перейшла на Україну та якесь наше “втручання”.

Це, звісно, нічого доброго Україні, як державі, не дає. Ці розмови та заяви Луценка різко дискредитують нас з вами.

Але репутації країни, очевидно, тут мало турбує йоги та Порошенка.

Єдине, з чим вийшов прорахунок: посол США не має “партійності” і США буде його захищати, в незалежності від того, демократ його призначав чи республіканець. Бо образити посла – це образити країну. І саме так сприймається цей фарс.

То що далі?

Чи означає це послаблення уваги американців до виборів в Україні? На моє переконання – ні.

– Чи означає це, що США будуть мовчати щодо потенційних фальсифікації виборів?Сподіваюся, що ні.

– Чи означає, що наші “політики-дипломати” самі себе переграли, ще і давши ляпас країні?Так.

– Як це відобразиться на наших двосторонніх відносинах? Наступному президенту та дипломатам буде важче – доведеться по крокам доводити свою адекватність, як держави.

– Чи відобразиться цей скандал на відносинах США з Порошенко, який, очевидно, був в курсі “операції”? Побачимо. Порошенко ступив на дуже тонкий лід і тепер вимушений виправдовуватися за слова свого Генпрокурора.

Читайте також: Те, що у Порошенка мають намір прибрати Йованович, свідчить про можливість зриву виборів

І дуже можливо, що слідом за Британським агентством з шахрайства в особливо великих розмірах (SFO) і Європейській організаціі по боротьбі з шахрайством (OLAF) – Американські правоохоронні органи теж відкриють справи проти Порошенко та Гладковського-Свинарчука та Кононенко щодо відмивання ними коштів в США.

Час все покаже.

Дуже хочеться вірити, що помилки Генпрокурора та стратегії штабу Порошенка не будуть мати довгих негативних наслідків для наших відносин.

А фб поки розважається, і створює нові меми для пана Генпрокурора-стратега-дипломата.

Альона Шкрум, народний депутат України, голова підкомітету з реформи держслужби

Читайте від автора: Що світ говорить про нас, Свинарчуків та Порошенка – Альона Шкрум

 
 
 
Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE